Απεσταλμένος του μητροπολίτη Ουγκάντας, Ιωνά, βρέθηκε για μία ακόμα φορά στην Κομοτηνή ο ιερέας Αντώνιο Μουτιάμπα, γνωστός στην τοπική κοινωνία, για τους δεσμούς φιλίας που διατηρεί με τον ιερέα του Κοσμίου πατέρα Ναθαναήλ Καδήρη και τις σχέσεις φιλανθρωπίας που έχει αναπτύξει με ανθρώπους της περιοχής μας, αφού αυτοί συνδράμουν στο ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στη μακρινή χώρα της Αφρικής.
Ο ιερέας Αντώνιο Μουτιάμπα επισκέπτεται πολύ τακτικά την χώρα μας, αλλά, όπως είπε, «αυτή τη φορά ήρθα με αποκλειστική αποστολή να φέρω μια επιστολή από τον σεβασμιότατο Ιωνά στο σεβασμιότατο Παντελεήμωνα εδώ στην Κομοτηνή».
Η συνάντησή τους έγινε το πρωί της Δευτέρας 3 Νοεμβρίου, οπότε ο ιερέας είχε την ευκαιρία να εκφράσει τις ευχαριστίες της μητρόπολης και του μητροπολίτη Ιωνά για όσα έχει προσφέρει ο ίδιος και το ποίμνιό του στην Ουγκάντα. Τα όσα έχουν καταφέρουν οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες της Κομοτηνής στην Ουγκάντα είναι συγκινητικά και έχουν μνημονευτεί από το «Χ», ο οποίος πρωτοστάτησε στην οικοδόμηση αυτών των σχέσεων. Ένα δημοτικό σχολείο χτίστηκε εκεί, ενώ αγοράστηκε ένα τρακτέρ, «χωρίς το οποίο δε θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τα παιδιά που είναι μέσα στα οικοτροφείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιερέας από την Ουγκάντα. Με 200 παιδιά ξεκίνησε να λειτουργεί το σχολείο, παρέχοντας εκτός από γνώσεις, καθημερινή τροφή και στέγη γι’ αυτά.
Όμως, όπως είπε ο ιερέας, «επειδή μεγαλώνει το πρόβλημα, μεγαλώνει και ο αριθμός των παιδιών και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 463 παιδιά στο δημοτικό σχολείο».
H εκπαίδευση στην Αφρική
Η εκπαίδευση στην Αφρική είναι μη προσβάσιμη για την πλειοψηφία των παιδιών. Όπως εξηγεί ο ιερέας από την Ουγκάντα «το κράτος δεν έχει κάνει παντού δημόσια σχολεία και εκεί που υπάρχουν τα δημόσια σχολεία μπορεί σε μία τάξη να υπάρχουν και 150 παιδιά με έναν μόνο δάσκαλο. Τα παιδιά τελειώνουν το δημοτικό αλλά δεν μαθαίνουν τίποτα ή μαθαίνουν ελάχιστα γράμματα». Ενέργειες, όμως, όπως αυτές που γίνονται από τη μητρόπολη, συντελούν στην αλλαγή. «Εγώ βρίσκομαι στην Ουγκάντα 12 χρόνια και βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη αλλαγή. Βρήκαμε παιδιά που δε μπορούσαν να συνεχίσουν το σχολείο τους, ενώ τώρα έχουμε παιδιά που βοηθάνε ακόμη και στο ιατρείο στο νοσοκομείο ως νοσοκόμους ή στα εργαστήρια. Βλέπουμε δόξα τω Θεώ ότι αλλάζει ο κόσμος, δηλαδή τα φτωχά παιδιά, όταν μαθαίνουν γράμματα, εντάσσονται στην κοινωνία και ανοίγει το μυαλό τους. Κι εγώ ο ίδιος, αν δεν ερχόμουν στην Ελλάδα να σπουδάσω, δεν ξέρω τι θα ήμουν, θα ήμουν αγράμματος. Πολλοί μου λένε πως είμαι έξυπνος, αλλά αν δεν μάθαινα γράμματα εδώ στην Ελλάδα δεν θα ήμουν έξυπνος. Απλά μου δόθηκε η ευκαιρία κι έμαθα γράμματα».
Στόχος ένα νέο Γυμνάσιο
Σήμερα στην Ουγκάντα η μητρόπολη λειτουργεί το δημοτικό σχολείο των 7 τάξεων. Αλλά «όταν τελειώνουν τα παιδιά, πηγαίνουν σε άλλα σχολεία, σε αλλόθρησκα σχολεία, γιατί δεν έχουμε γυμνάσιο στην περιοχή», θα πει ο ιερέας και ο νέος στόχος ήδη έχει τεθεί. Είναι βέβαια δύσκολος, παραδέχεται ο ιερέας «θα μου έλεγε κανείς ότι εμείς δύσκολα μπορούμε να κάνουμε το γυμνάσιο, γιατί και τώρα στο δημοτικό που έχουμε τα παιδιά υπάρχουν δυσκολίες, αφού υπάρχουν τα καθημερινά έξοδα. Γι’ αυτό κάνουμε καμπάνια πάλι να χτίσουμε το κτίριο του γυμνασίου. Από εκεί και πέρα πάλι θα τρέχουμε, για να μπορούμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να τελειώσουν το σχολείο».
Γίνε ανάδοχος ενός παιδιού
Προσφέροντας 200 ευρώ το χρόνο μπορεί να γίνει κάποιος ανάδοχος παιδιού και όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φροντίζουν από μόνοι τους ένα παιδί, μπορούν να μοιραστούν τα έξοδά του με άλλους συμπολίτες τους. Όπως εξηγεί ο ιερέας «μπορεί κάποιος να δώσει 50 ευρώ, και να πει ότι για ένα παιδί μπορώ να καλύψω το 1/4 των αναγκών. Μπορούμε να προσκομίσουμε ένα χαρτί του παιδιού και τα στοιχεία του και να τα έχει, για να ξέρει ότι αυτά τα λεφτά του πάνε σε αυτό το παιδί και αυτή την πρόοδο έχει. Και συζητάμε τόσο πολύ για την μόρφωση, γιατί βλέπουμε ότι χωρίς την μόρφωση η Αφρική δε θα μπορεί να πάει πέρα. Δεν ζητάμε ένα πακέτο μακαρόνια, ζητάμε μόρφωση. Αυτό είναι που θα φέρει πολλά πακέτα μακαρόνια». Η μητρόπολη της Ουγκάντας έχει βρει συμμάχους στο φιλανθρωπικό της έργο στην περιοχή μας.