Γιορτάζουμε σήμερα 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα ανάμνησης του γεγονότος της Σύλληψης του Τιμίου Ιωάννου του Προδρόμου, και μνήμη των Αγίων Ξανθίππης και Πολυξένης, ας πούμε λίγα λόγια:
Η Σύλληψη του Ιωάννου του Προδρόμου:
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ήταν ο τελευταίος και μεγαλύτερος προφήτης του Ιησού Χριστού όπου προερχόταν από τη φυλή του αρχιερέα Ααρών και από την γενιά του Δαυίδ. Ήταν συγγενής του Ιησού Χριστού. Η συγγένεια αυτή ήταν εξ’αίματος, ήταν δεύτερα ξαδέρφια.
Ο πατέρας του Ιωάννη ήταν ο Άγιος και Προφήτης Ζαχαρίας και η μητέρα του η Αγία Ελισάβετ και η γέννηση του Ιωάννη ήταν ένα θαυματουργικό γεγονός.
Η Ελισάβετ με τον Ζαχαρία δεν μπορούσαν να κάνουν παιδί διότι η Ελισάβετ ήταν στείρα. Θαυμαστά γεγονότα, όμως, οδήγησαν στην σύλληψη κα τη γέννηση του Ιωάννη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στην Καινή Διαθήκη (Λουκά 1, 5-25 και 57-80) κατά την ημέρα της εορτής του Εξιλασμού ο προφήτης Ζαχαρίας, που ήταν αρχιερέας, εισήλθε στο Ναό με σκοπό να προσφέρει θυμίαμα και τότε εμφανίστηκε στα δεξιά του θυσιαστηρίου ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Ο Αρχάγγελος ανακοίνωσε στον Ζαχαρία ότι ο Θεός άκουσε τις προσευχές του και η γυναίκα του θα γεννήσει υιό και μάλιστα θα ονομαστεί Ιωάννης. Στο άκουσμα αυτό ο Ζαχαρίας δεν πείστηκε, λόγω του περασμένου της ηλικίας τους αλλά και γιατί η Ελισάβετ ήταν στείρα, τότε ο Αρχάγγελος του είπε ότι για να τιμωρηθεί η δυσπιστία του, μέχρι να πραγματοποιηθούν οι υποσχέσεις του Κυρίου, θα έμενε άλαλος.
Πράγματι, η Ελισάβετ συνέλαβε, και μετά εννιά μήνες έκανε γιο. Μετά από οκτώ ημέρες από τη γέννηση του Ιωάννη, όταν επρόκειτο να γίνει η περιτομή του, ρώτησαν οι συγγενείς πως θα ονομαστεί το παιδί και ο Ζαχαρίας έγραψε επάνω σε μία πλάκα: «Ιωάννης εστί το όνομα αυτού». Τότε ακριβώς ξαναβρήκε τη φωνή του δοξολόγησε το Θεό και απευθυνόμενος στο βρέφος είπε: «Και συ, παιδίον, προφήτης Υψίστου κληθήση προπορεύση γάρ προ προσώπου Κυρίου ετοιμάσαι οδούς Αυτού, του δούναι γνώσιν σωτηρίας τω λαώ Αυτού, εν άφεσει αμαρτιών αυτών διά σπλάγχνα ελέους Θεού ημών, εν οις επεσκέψατο ημάς ανατολά εξ ύψους, επιφάναι τοις εν σκότει και σκιά θανάτου καθημένοις, του κατευθύναι τους πόδας ημών εις οδόν ειρήνης» (Λουκά 1, 76-79).
Ο Προφήτης Ησαΐας προφήτευσε για τον Πρόδρομο του Κυρίου, Ιωάννη: “Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ετοιμάσατε την οδόν Κυρίου, ευθείας ποιείτε τας τρίβους αυτού”. Δηλαδή, φωνή ανθρώπου, που φωνάζει στην έρημο και λέει: “Ετοιμάστε το δρόμο, απ’όπου θα έλθει ο Κύριος σε σας. Κάνετε ίσιους και ομαλούς τους δρόμους, από τους οποίους θα περάσει”. Ξεριζώστε, δηλαδή, από τις ψυχές σας τα αγκάθια των αμαρτωλών παθών και ρίξτε μακριά τα λιθάρια του εγωισμού και καθαρίστε με μετάνοια τις καρδιές σας, για να δεχθείτε τον Κύριο. Η φωνή αυτή, ήταν ο Ιωάννης. Μην παραλείψω να αναφαίρω ότι ο Ιωάννης αξιώθηκε να βαπτίσει τον Κύριο μας Ιησού Χριστό.
Οι Αγίες Ξανθίππη και Πολυξένη:
Οι Αγίες Ξανθίππη και Πολυξένη ήταν αδελφές και κατάγονταν απο την Ισπανία, έζησαν τον 1ο αιώνα μ.Χ. όταν καίσαρας ήταν ο Κλάυδιος Α’. Η Ξανθίππη μαζί με τον σύζυγό της Πρόβο, πίστεψαν στον Χριστό και στην Χριστιανική θρησκεία από τις διδασκαλίες του Απόστολου Παύλου. Η Πολυξένη αφού πήγε στην Ανατολή, βαπτίστηκε εκεί από τον Απόστολο Ανδρέα τον πρωτόκλητο.
Αυτές οι δύο αδελφές, εργάστηκαν για τη χριστιανική πίστη και οδήγησαν σ’αυτή πολλούς ανθρώπους. Πέθαναν και οι δύο ειρηνικά σε προχωρημένη ηλικία, χωρίς να πάψουν μέχρι και την τελευταία τους πνοή να στηρίζουν τις ασθενικές ψυχές στη χριστιανική ελπίδα.
Ανάλυση ονομάτων:
ΞΑΝΘΙΠΠΟΣ: (ξανθός + ίππος) = αυτός που έχει και ιππεύει ξανθούς ίππους.
ΠΟΛΥΞΕΝΗ: (πολύ + ξενία) = η πολύ φιλόξενος.
Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!
Απολυτίκιο της Σύλληψης της Ιωάννου του Προδρόμου:
Η πρώην ου τίκτουσα, στείρα ευφράνθητι. Ιδού γάρ συνέλαβες Ηλίου λύχνου σαφώς, φωτίζειν τον μέλλοντα, πάσαν την οικουμένην, αβλεψία νοσούσαν. Χόρευε Ζαχαρία, εκβοών παρρησία. Προφήτης του Υψίστου, έστιν ο μέλλων τίκτεσθαι.
Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος