Επαφές με ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης
Μαθήματα…δημοκρατίας από τον Εμρουλά Ισλέρ που αναφέρθηκε σε προτεραιότητες, όπως η εκλογή μουφτή, τα βακούφια και είπε σε μουσουλμάνους της Κομοτηνής «H ισχυρή Τουρκία ήταν πάντα στο πλευρό σας, και θα είναι …» Τουρκικές και πομακικές στολές, σε ένα συνονθύλευμα ταυτοτήτων, επιστρατεύτηκαν για την υποδοχή του Τούρκου αξιωματούχου
Με ατζέντα μουφτή και βακούφια πραγματοποίησε επίσκεψη στη Θράκη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Εμρουλά Ισλέρ. Ο Τούρκος αξιωματούχος τήρησε κατά γράμμα το πρόγραμμα που τον ήθελε να έχει συναντήσεις με ψευτομουφτήδες και με συνοδεία τον γεννημένο στην Κομοτηνή Χαλίτ Ερέν, πρόεδρο του Ερευνητικού Κέντρου Ισλαμικής Ιστορίας Τέχνης και Πολιτισμού (IRCICA) που στους κόλπους της μειονότητας τον έχουν αποκαλέσει ακόμα και «διοικητή της Δυτικής Θράκης», λόγω της μεγάλης του επιρροής σε αυτήν μέσω συλλόγων που θέλουν να προβάλλουν το τουρκικό της προφίλ σε χώρες του εξωτερικού και των οποίων υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος, περιηγήθηκε σε Ξάνθη και Κομοτηνή.
Προερχόμενος από τη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου είχε επαφές με μουσουλμάνους της περιοχής, έφτασε στη Θράκη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Εμρουλά Ισλέρ και μάλιστα μέσω του κάθετου άξονα Μακάζα – Νυμφαία. Νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής έφτασε στην Ξάνθη, όπου εκτός από τον Τούρκο πρόξενο Κομοτηνής Ιλχάν Σενέρ τον υποδέχτηκε ο ψευτομουφτής Αχμέτ Μετέ και από κοντά ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζειμπέκ. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» όπου χαιρέτισε σε εκδήλωση, που διοργανώθηκε προς τιμήν του.
Ταξίδεψε μέχρι τον Εχίνο, συνήθη προορισμό Τούρκων αξιωματούχων, όπου οι ντόπιοι του ετοίμασαν υποδοχή με νεαρά κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές πομακικές αλλά και τουρκικές στολές. Εκεί βρίσκονταν και δύο δήμαρχοι, ο απερχόμενος δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ και ο νεοεκλεγείς Τζεμήλ Καπζά.
ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΤΟ DEB
Κατά την άφιξή του στην Κομοτηνή πρώτος σταθμός του Εμρουλά Ισλέρ ήταν τα γραφεία του κόμματος DEB στην περιοχή των δικαστηρίων. Εκεί τον περίμενε ο πρόεδρος του κόμματος Μουσταφά Αλή Τσαβούς και σύσσωμη η οικογένεια Σαδίκ, η χήρα Ισίκ και ο γιος Λεβέντ. Με τα πόδια κινήθηκε μέχρι την αυλή της «τουρκικής νεολαίας» Κομοτηνής, όπου πραγματοποίησε σύντομη ομιλία. Στο πνεύμα της Τουρκίας και της πρόσφατης δήλωσης που κατέθεσε στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων της ενταξιακής της πορείας με την ΕΕ, επαναφέροντας μάλιστα το θέμα της άμεσης εκλογής μουφτήδων στη Θράκη, ο Τούρκος αξιωματούχος ήρθε στη περιοχή μας με ατζέντα αιτημάτων και μπόρεσε αυτά να τα αναπτύξει σε πολυπληθές κοινό σε γεύμα ιφτάρ που παρέθεσε ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμραήμ Σερίφ στο ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη» στην πόλη μας το βράδυ της Κυριακής. Με προσεκτική γλώσσα, αποφεύγοντας τη λέξη αμοιβαιότητα για τη Συνθήκη της Λωζάννης και αναφερόμενος, όπως και η προαναφερόμενη δήλωση, σε «παράλληλα δικαιώματα» της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και της μουσουλμανικής στην Ελλάδα, ο κ. Ισλέρ μίλησε για την εθνοτική καταγωγή της μειονότητας της «Δυτικής Θράκης», επανέφερε το θέμα της άμεσης εκλογής μουφτήδων, ενώ επισήμανε τον τρόπο λειτουργίας των βακουφίων.
ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ
Αναλυτικότερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός μίλησε για τα δικαιώματα που απορρέουν από τη συνθήκη της Λωζάνης, αφού πρώτα φρόντισε να μεταφέρει στο κοινό τους χαιρετισμούς του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας χαρακτηριστικά «σας μεταφέρω χαιρετισμούς από την πατρίδα. Απευθυνόμενος σε μουσουλμάνους της Κομοτηνής είπε πως «H ισχυρή Τουρκία ήταν πάντα στο πλευρό σας, και θα είναι …». Μίλησε περαιτέρω για τη «νέα Τουρκία», όπως την έχει οραματιστεί ο πρωθυπουργός της, κάνοντας λόγο για μία χώρα που μεγαλώνει και αναπτύσσεται, μία δημοκρατική Τουρκία, που έχει σαν προτεραιότητα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναφέρθηκε στα δικαιώματα της μειονότητας στην Τουρκία και πως αυτά αποκαθίστανται και εμφανίστηκε επικριτικός ως προς τα δικαιώματα που παραχωρεί η Ελλάδα στη μουσουλμανική μειονότητα λέγοντας πως αυτά παρουσιάζουν…ελλείψεις.
Στη συνέχεια ο Εμρουλά Ισλέρ μας θύμισε το εγχείρημα του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας (ΣΣΣ). Όπως είναι γνωστό το Μάιο του 2010, η κυβέρνηση Παπανδρέου μετά από πρόταση του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου συνυπέγραψε την ίδρυση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας (ΣΣΣ). Το όλο εγχείρημα αποτελεί τουρκική πρωτοβουλία η οποία εφαρμόζει την αρχή μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες.
Η δημιουργία του εν λόγω Συμβουλίου στοχεύει στην προώθηση των διμερών σχέσεων σε τομείς «χαμηλής πολιτικής» όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, η ενέργεια, οι μεταφορές, το περιβάλλον, η ναυτιλία κλπ. Στις 4 Μαρτίου 2013, ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς συνοδευόμενος από 10 υπουργούς έφτασε στην Κωνσταντινούπολη για τη 2η συνεδρίαση (από τη σύστασή του το 2010) του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας. Στην αποστολή μετείχαν και 100 Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Τουρκία.
Υπογράφηκαν 25 διμερείς συμφωνίες «που θα λύσουν θέματα καθημερινότητας» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς. Δεν αναφέρθηκαν όμως σοβαρότερα ζητήματα όπως η επιρροή που ασκεί το προξενείο στην Κομοτηνή. Ο κ. Ισλέρ υπενθύμισε στο κοινό του ότι πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις, και εξέφρασε την ελπίδα του «αυτές οι συναντήσεις να διεξαχθούν και φέτος». Στο δείπνο ιφτάρ συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο νομάρχης Αδριανούπολης Ντουρσούν Αλή Χασάν, οι βουλευτές Αχμέτ Χατζηοσμάν, Αϊχάν Καραγιουσούφ και Ζειμπέκ Χουσεΐν, ο βουλευτής AKP Προύσας Χακάν Τσαβούσογλου, εκπρόσωποι μουσουλμάνων από τη Βουλγαρία, ο νεοεκλεγέντες περιφερειακοί σύμβουλοι Οντέρ Μουμίν, Ισμαήλ Χοσέ Μουστάφα, Κοτζά Μουμίν Ριτβάν, οι δήμαρχοι Αρριανών Ιμπραήμ Σερίφ και ο νεοεκλεγείς Ριτβάν Αχμέτ, ο δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ και άλλοι.