Σε μια συνεδρία στις 4 Ιουλίου στη Γενεύη η Κεντρική Επιτροπή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) εστίασε σε μία από τις πιο απειλητικές προκλήσεις του κόσμου – την αλλαγή του κλίματος.
Ακούγοντας τις αναλυσεις σχετικά με το πώς τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οικονομία, τα τρόφιμα, το νερό, οι μετατοπίσεις πληθυσμών και η ασφάλεια συνδέονται στενά με τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, η Κεντρική Επιτροπή, το διοικητικό όργανο επικεφαλή του ΠΣΕ, ανανέωσε τη δέσμευσή της να ενθαρρύνει πρωτοβουλίες για τη λεγόμενη ” κλιματική δικαιοσύνη”, πρωτοβουλίες που διενεργούνται από τις εκκλησίες και άλλες θρησκευτικές οργανώσεις.
Ζητήματα που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος αντιμετωπίστηκαν ως μέρος ενός “προσκυνήματος της δικαιοσύνης και της ειρήνης” – που ήταν το θέμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΣΕ. Το θέμα αποτελεί συνέχεια όσων συνέβησαν στη Συνέλευση του ΠΣΕ που πραγματοποιήθηκε στο Μπουσάν της Κορέας το 2013.
Κατά τη σύνοδο, διαπιστώθηκε πως πολλές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, κατανέμονται άνισα σε όλο τον κόσμο. Ο κ.Daniel Murphy του Ιδρύματος Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο είπε πως «Είναι οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του Νότου, που επηρεάζοντια πρώτες και περισσότερο».
Ο Murphy μίλησε για τον αυξανόμενο αριθμό των μετακινήσεων λόγω του κλίματος, καθώς και το πώς οι συγκρούσεις τροφοδοτούνται λόγω των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος. Έδωσε το παράδειγμα της Συρίας, όπου το σχέδιο μεταξύ 2006 και 2010 αφορούσε στη μαζική μετανάστευση προς τις πόλεις, με αποτέλεσμα την κοινωνική και οικονομική πίεση και κατόπιν την έκρηξη που οδήγησε στην εθνική κρίση και στην περαιτέρω πολιτική αστάθεια.
Το Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΣΕ Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτης του Ελληνικού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής μοιράστηκε τους προβληματισμούς του σχετικά με την αλλαγή του κλίματος από την πλευρά της Ορθόδοξης Εκκλησίας. “Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας καλεί να ζήσουμε πιο απλά”, είπε.
Έκανε λόγο για απερίσκεπτη κατανάλωση των πόρων της γης μας από την ανθρωπότητα και συμπλήρωσε πως ακριβώς αυτό απειλεί με μη αναστρέψιμες κλιματικές αλλαγές. “Το να καίμε περισσότερα καύσιμα από ό, τι χρειαζόμαστε, συμβάλλει στην ξηρασία ή στις πλημμύρες χιλιάδες μίλια μακριά. ” σχολίασε.
Ο Μητροπολίτης μίλησε για μια έκκλήση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά την οποία ο πατριάρχης κατήγγειλε την οικολογική κακοποίηση ως “αμαρτία ενάντια στο Θεό”. Είπε ότι “για να επαναφέρουμε τον πλανήτη, χρειαζόμαστε μια πνευματική κοσμοθεωρία που καλλιεργεί την λιτότητα και την απλότητα, την ταπεινότητα και το σεβασμό.”
Η Kirsten Auken του οργανισμού DanChurchAid στη Δανία υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της πίστης και ζήτησε να πιεστούν οι ηγέτες για να λάβουν υπεύθυνες αποφάσεις.
«Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί μετασχηματισμό. Ξεκινά με τα ανθρώπινα όντα, τους ανθρώπους, τις Εκκλησίες και τις θρησκευτικές οργανώσεις, μιλάμε με τους ανθρώπους », είπε.
Τέλος το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ), ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί μια διαθρησκειακή διάσκεψη κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή στις 21-22 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Κατά τη σύνοδο κορυφής, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τις “Θρησκείες για την Ειρήνη”, πάνω από 30 θρησκευτικοί ηγέτες θα υιοθετήσουν κοινή θέση για την ενθάρρυνση των διεθνών και των πολιτικών ηγετών να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα τις αιτίες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.