Άγιος Αμβρόσιος της Όπτινα
Σε γράμμα του με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 1888 ο Όσιος Αμβρόσιος, απαντά σε επιστολή του μανιώδους καπνιστή Αλέξιου Στεπάνοβιτς Μαγιόρωφ που του ζητά βοήθεια προκειμένου να κόψει το κάπνισμα, τα εξής:
«Γράφεις ότι δεν μπορείς να κόψεις το κάπνισμα! Αυτό που είναι αδύνατο για τον άνθρωπο, είναι δυνατό με τη βοήθεια του Θεού. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποφασίσεις με σταθερότητα να απαλλαγείς απ’ αυτό, αφού αναγνωρίζεις την ζημία που προξενεί στην ψυχή και στο σώμα σου.
Διότι ο καπνός:
· εξασθενίζει την ψυχή,
· αυξάνει και δυναμώνει τα πάθη,
· σκοτίζει το νού
· και καταστρέφει σιγά-σιγά τη σωματική υγεία με έναν αργό θάνατο.
· Ταυτόχρονα οι πνευματικές ασθένειες της οξυθυμίας και μελαγχολίας εμφανίζονται στην ψυχή σαν συνέπεια του καπνίσματος.
Σε συμβουλεύω να χρησιμοποιήσεις πνευματική θεραπεία για την καταπολέμηση του πάθους σου.
Να κάνεις λεπτομερή εξομολόγηση όλων των αμαρτιών που διέπραξες από την ηλικία των επτά χρόνων έως σήμερα και να μεταλάβεις τα Άχραντα Μυστήρια.
Κάθε μέρα να διαβάζεις όρθιος ένα ή περισσότερα κεφάλαια του Ευαγγελίου.
Μόλις αρχίζει να εμφανίζεται η αποθάρρυνση και η απελπισία, να διαβάζεις και πάλι μέχρι να περάσει.
Αν ξαναεμφανισθεί, άρχισε πάλι την μελέτη του Ευαγγελίου.
Ή, αν θέλεις, πήγαινε σε κάποιον απομονωμένο χώρο και κάνε τριάντα τρεις εδαφιαίες μετάνοιες σε ανάμνηση της επίγειας ζωής του Κυρίου και προς τιμήν της Αγίας Τριάδος».
(Αγιορείτικη Μαρτυρία. Τριμηνιαία Έκδοση Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου, Τεύχος 6)
Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης
«Ο άνθρωπος έχει διαστρέψει την ηδονή των αισθήσεών του. Γιά την όσφρηση και την γεύση ανακάλυψε έναν βρωμερό και πικρό καπνό που τον τραβάει σχεδόν συνεχώς στο στήθος του. Έτσι, χαλάει τον αέρα εντός και εκτός της κατοικίας του και διαποτίζεται ο ίδιος από αυτήν την βρώμα. Ο καπνός που καταπίνει κάνει κακό όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στην λεπτότητα της συναίσθησης της καρδιάς, κοινωνώντας σ’ αυτήν τον σαρκικό χαρακτήρα, την χοντράδα της και την υποδούλωση των αισθήσεων».