Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησε το πολυάριθμο κοινό την ανοικτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 16 Ιουνίου εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, στο πλαίσιο του διεθνούς επιστημονικού Συνεδρίου «Αστροφυσική εξαιρετικών συνθηκών σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σύμπαν».
Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία από τον τιμώμενο του συνεδρίου Καθηγητή Αστρονομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Χ. Σειραδάκη, με θέμα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων», και παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας και περιοχών της Ελλάδας από τη Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας.
Ο ομιλητής, που παρουσίασε ένα σύγχρονο μοντέλο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων για το κοινό, με λόγο απλό και μεστό αναφέρθηκε στη σημασία του Μηχανισμού για την παγκόσμια ιστορία της Τεχνολογίας. Όπως, ανέφερε αυτός βρέθηκε τυχαία το 1900 μ.Χ. σε ένα αρχαίο ναυάγιο ανοικτά του νησιού Αντικύθηρα μεταξύ των Κυθήρων και της Κρήτης από Σύμιους σφουγγαράδες. Το ναυάγιο χρονολογείται μεταξύ 85 και 67 π.Χ. ενώ από γραφολογικές μελέτες υπολογίστηκε ότι ο Μηχανισμός είχε κατασκευαστεί νωρίτερα, το 150 έως 100 π.Χ.. Ωστόσο, ο κ. Σειραδάκης επεσήμανε ότι το ερώτημα ποιός κατασκεύασε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων παραμένει αναπάντητο, παρότι πιθανολογείται ότι ίσως ο μεγάλος μαθηματικός Αρχιμήδης ή ο Ρόδιος αστρονόμος Ίππαρχος επινόησε και υλοποίησε αυτόν τον μηχανισμό.
Περιγράφοντας το πρωτότυπο αυτό όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων ο κ. Σειραδάκης τόνισε ότι δεν ήταν ένας απλός ημερολογιακός μηχανισμός αλλά ένας ακριβέστατος μηχανικός υπολογιστής της κίνησης, των φάσεων και των εκλείψεων της Σελήνης, του Ήλιου και της Σελήνης. Περιείχε τουλάχιστον 30 συνεργαζόμενα γρανάζια, μια διπλή κυκλική κλίμακα έμπροσθεν και δύο σπειροειδείς κλίμακες όπισθεν. Ο χειριστής μπορούσε να επιλέξει μια οποιαδήποτε ημερομηνία χρησιμοποιώντας ένα στρόφαλο. Ο στρόφαλος εμπλέκονταν ταυτόχρονα με μία σειρά συνεργαζομένων γραναζιών, τα οποία κινούσαν διάφορους δείκτες, οι οποίοι έδειχναν διάφορα αστρονομικά φαινόμενα πάνω στις υπόλοιπες κλίμακες του οργάνου. Οι κύριες λειτουργίες του Μηχανισμού των Αντικυθήρων έχουν αποκρυπτογραφηθεί και πάνω από 2000 γράμματα του εγχειριδίου χρήσεως έχουν διαβαστεί με τη χρήση εξειδικευμένων καινοτόμων μεθόδων.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, που προλόγισε και συντόνισε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, περιελάμβανε τραγούδια από τη Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη και με τη συνοδεία του παραδοσιακού μουσικού συγκροτήματος του βιολάτορα κ. Βαγγέλη Βαρδάκη και των μουσικών Μανώλη Λιαπάκη στο λαούτο και Γιάννη Γενειατάκη στην κιθάρα. Με την εντυπωσιακή απόδοση εννέα παραδοσιακών τραγουδιών νοερά μετέφεραν το κοινό σε πολλές περιοχές της Ελλάδος και στην Βασιλεύουσα Πόλη, τη μαρτυρική και πολύπαθη Κωνσταντινούπολη.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος σημείωσε ότι «απολαύσαμε το εύρος, το μήκος και το πλάτος της μακραίωνης παράδοσης και του πολιτισμού μας, που αποτελούν τα γρανάζια μετάδοσης κίνησης, ζωής και δημιουργίας για τους Έλληνες, που ισσοροπούσαν και παρήγαγαν σπουδαίο έργο, ενώ σήμερα, δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούμε ότι τα γρανάζια της εξουσίας μας οδηγούν σε «σπείρες». Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Σειραδάκη για την παρουσίαση του μηχανικού υπολογιστή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, καθώς και τους συντελεστές της εκδήλωσης, την Πρόεδρο κ. Μαρία Μαθουδάκη-Δραγασάκη και τα μέλη της Χορωδίας του Συλλόγου Μικρασιατών και τους συμμετέχοντες Ιεροψάλτες, αλλά και τους μουσικούς Β. Βαρδάκη, Μ. Λιαπάκη και Ι. Γενειατάκη που μας μετέδωσε τον παλμό, την ψυχή και τα συναισθήματα της μουσικής μας παράδοσης, καθώς και η παραδοσιακή μας λαϊκή μουσική που μαζί με την εκκλησιαστική βυζαντινή μουσική αποτελούν τους δύο μεγάλους κλάδους της ελληνικής μουσικής μας παράδοσης. Τέλος ευχήθηκε ότι «ευελπιστούμε αυτή τη βαρύτιμη παράδοση να την κρατήσουμε και να τη μεταδώσουμε και στους νεώτερους» και ευχήθηκε καλή συνέχεια στις εργασίες του συνεδρίου.
Ανάμεσα στο πλήθος που κατέκλεισε τους χώρους του Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας, ήταν ο Ιερός Κλήρος της περιοχής, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σ. Αναστασάκης, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Κ. Δερμιτζάκης, Αντιδήμαρχοι Ε. Ζερβάκης και Γ. Κουγιουμτζάκης, ο Περιφερ. Σύμβουλος κ. Ν. Παπαβασιλείου, εκλεγμένοι Δημοτικοί και Περιφειακοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας κ. Ν. Φρονιμάκης, ο Προϊστάμενος του Τ.Ε.Ι. Ιεράπετρας κ. Ιω. Κοπανάκης, Εκπαιδευτικοί κ.α.
Οι εργασίες του συνεδρίου, που φιλοξενούνται στον αύλειο χώρο του Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως από 16 έως 20 Ιουνίου 2014 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Max Planck, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, καθώς και με τη συνεργασία της ευρωπαϊκής επιστημονικής σύμπραξης RadioNet3 και του ευρωπαϊκού προγράμματος BEACON για τη μελέτη των αστέρων νετρονίων, θα ολοκληρωθούν την προσεχή Παρασκευή 20 Ιουνίου με τη συμμετοχή 65 κορυφαίων επιστημόνων της Αστροφυσικής και της Ραδιοαστρονομίας από 22 χώρες.