Του Κωνσταντίνου Κυρανάκη* για το “Αγιορείτικο Βήμα”
Αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν ο Μέγας Κωνσταντίνος να είχε καταφέρει να διατηρήσει ενωμένη την αχανή Ευρώπη από την Δύση έως την Ανατολή, 17 αιώνες νωρίτερα.
Ποιο ήταν το ενοποιητικό εκείνο στοιχείο που κυριαρχούσε στην ζωή τόσο διαφορετικών εθνοτήτων, που με ελάχιστα τεχνολογικά μέσα και επικοινωνία τους βοηθούσε να παραμένουν ενωμένοι σε μια ενιαία Αυτοκρατορία.
Σίγουρα, η ισχυρή προσωπικότητα του Μεγάλου Κωνσταντίνου υπήρξε αδιαμφισβήτητος ρυθμιστικός παράγων, κυρίως όμως το όραμα του για την ενσωμάτωση των Χριστιανικών αξιών στον δημόσιο βίο, αποτέλεσμα του οποίου υπήρξε η οικοδόμηση του Βυζαντινού πολιτισμού, συνέβαλαν στην δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ψηφιδωτού με κυρίαρχο δεδομένο τον σεβασμό στις αρχές του Χριστιανισμού.
Ο Βυζαντινός πρόγονος του Νέου Ελληνισμού εμπνέει πολλούς που με γνώμονα την Χριστιανική πνευματικότητα, επιθυμούν να δουν τους λαούς της Ευρώπης ουσιαστικά ενωμένους, όχι μόνο για κοινά οικονομικά συμφέροντα, αλλά κυρίως στο επικοινωνιακό πεδίο, εκεί που συναντώνται οι άνθρωποι μέσω μιας κοινωνίας αγάπης.
Προσωπικά, ίσως και λόγω του ονόματός μου και της μητέρας μου (Κωνσταντίνος και Ελένη), από πολύ νωρίς στα νεανικό μου ιστορικό διαπιστώνει κανείς ότι γαλουχήθηκα μέσα στα νάματα της «αγαπητικής και ειρηνικής» κοινωνίας (βλέπε Πατριαρχικά βήματα στην Ευρώπη, έκδοση της Μητρόπολης Βελγίου, Βρυξέλλες 2002). Κυρίως όμως λόγω της ευμενούς συγκυρίας να μοιράζω τη ζωή μου τόσο μεταξύ Ελλάδος, Λουξεμβούργου, Στρασβούργου και Βρυξελλών, όσο και μεταξύ Εκκλησίας και Ευρώπης σε Ελλάδα και Μπενελούξ. Έζησα έντονα εθνικά και θρησκευτικά συναισθήματα τα οποία διαπιστώνω ότι σήμερα βρίσκονται στην βάση της Ευρώπης που με εμπνέει.
Από νωρίς στα παιδικά μου χρόνια διακόνησα στις εκκλησίες στο ιερό και το ψαλτήρι. Υπήρξα το νεότερο μέλος της χορωδίας του μεγάλου Δασκάλου, κ. Λυκούργου Αγγελόπουλου, τον οποίο σήμερα αποχαιρετά σύσσωμη η Ορθόδοξος Εκκλησία μετά την αιφνίδια αποδημία του την Κυριακή που μας πέρασε. Ένα μεγάλο Χριστιανό άνδρα, ένα μεγάλο καλλιτέχνη που αφήνει ένα τεράστιο έργο στην ιστορία της ψαλτικής τέχνης.
Η μαθητεία μου επίσης στα έδρανα της Ελληνικής Παιδείας, ως ενδιάμεσος σταθμός του Ευρωπαϊκού Σχολείου, οι θερινές Χριστιανικές κατασκηνώσεις, οι ομάδες, τα κατηχητικά, τα ταξίδια σε θρησκευτικούς προορισμούς στους Αγίους Τόπους, Κωνσταντινούπολη, Κύπρο, Άγιο Όρος και Ελληνικά Μοναστήρια, όσο και οι σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αφύπνισαν μέσα μου τα στοιχεία της Ορθοδόξου πνευματικής κληρονομιάς.
Παράλληλα, στην Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μια ομάδα νέων από 18 – 32 ετών που προέρχονται από 60 οργανώσεις από 40 χώρες της Ευρώπης και της οποίας ηγούμαι ως Πρόεδρος της από τον Μάϊο του 2013, επιλέξαμε να εγκαταλείψουμε την ανάπαυση και την διασκέδαση και να προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε μέρος της ευρωπαϊκής εξουσίας. Σκοπός μας, η προώθηση νέων ανάλαφρων, νεανικών ιδεών που θα αναζωογονήσουν την δύσκαμπτη ευρωπαϊκή πορεία. Σήμερα κατεβαίνουν 75 μέλη της Νεολαίας του ΕΛΚ, ως υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές σε όλες τις χώρες της Ένωσης.
Στην διάρκεια της θητείας μου είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν Χριστιανικές ρίζες τις οποίες δεν διστάζουν να εκφράσουν δημόσια. Συγκεκριμένα, στην κηδεία του Προέδρου του ΕΛΚ, στην Καθεδρικό Ναό της Γάνδης, τον περασμένο Οκτώβριο, πολλοί φίλοι Καθολικοί, συμμετείχαν ουσιαστικά στην Θεία Λειτουργία.
Με πολλούς από αυτούς τους νέους καλούμαστε να φτιάξουμε την νέα Ευρώπη, μια Ευρώπη όπου οι νέοι θα έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή και θα κατέχουν αξιώματα που θα τους επιτρέπουν να διαπραγματεύονται το μέλλον τους.
Όταν ακούω για αποχή από τις εκλογές, αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν, άνθρωποι νέοι που κάνουν όνειρα για το μέλλον τους, να απέχουν από την διαδικασία που θα τους επιτρέψει να αποφασίσουν ποιοι θα κάνουν κουμάντο στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία. Η αποχή είναι συνώνυμο της απειλής της Δημοκρατίας αλλά και του ιδίου του μέλλοντος το οποίο επιθυμούμε να μοιραστούμε και επιθυμούμε να το διατηρήσουμε Χριστιανικό.
Μέσω του βήματος που μου παρέχεται, επιτρέψτε μου να κάνω έκκληση σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, και ιδιαίτερα στις νέες και νέους, ενδεχομένως γνωστούς από τα νεανικά μου χρόνια, αλλά και τους νεώτερους, να σταθούν βοηθοί σε μια συλλογική προσπάθεια που θα καλλιεργήσει πνεύμα ειρήνης, αγάπης, ενότητας και συναλληλίας στην Ευρώπη του αύριο, στην δικιά μας Ευρώπη.
*ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι Πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΝΔ. kyranakis.com