“Η οικογένεια αντιμετωπίζει μια οικονομική, μια ηθική και μια πνευματική κρίση” ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης της CROCEU ( Επιτροπή Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ) στο Βουκουρέστι στις16 Μαϊου 2014 ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ.
Ο Πατριάρχης μίλησε για προθυμία και διαφάνεια των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην προώθηση ενός ανοικτού, διαφανούς, σταθερού και υπεύθυνου διαλόγου, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της ενότητας .Βασικό θέμα της συνάντησηςήταν η οικογένεια επειδή αυτό το έτος , το 2014 , σηματοδοτεί την 20η επέτειο του Διεθνούς Έτους της Οικογένειας, ενώ η 15η Μαΐου, η Ημέρα της Οικογένειας ( όπως διακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ) γιορτάστηκε πρόσφατα σε όλο τον κόσμο .
“Αυτές οι επέτειοι είναι μια καλή ευκαιρία για την προώθηση των οικογενειακών αξιών και μια δίκαιη κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες στις οποίες ζούμε σήμερα” τόνισε ο Ρουμάνος Πατριάρχης.
Ο κ.Δανιήλ μίλησε για τη φροντίδα, την υπευθυνότητα, την εκτίμηση και ιδιαίτερα την υποστήριξη που δίνει η Εκκλησία στην οικογένεια που αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις και πολλαπλές κρίσεις στη σημερινή κοινωνία .
Αυτό, σύμφωνα με τον Πατριάρχη, οφείλεται στο γεγονός ότι , τόσο στη Ρουμανία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη , η χριστιανική οικογένεια αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση ( φτώχεια, ανεργία, αβεβαιότητα για το μέλλον, μετανάστευση κλπ.) , μια ηθική κρίση (ελευθεριότητα, άμβλωση, διαζύγιο, εγκατάλειψη των παιδιών, ενδοοικογενειακή βία, παραβατικότητα ανηλίκων, εμπορία ανθρώπων κλπ.) και μια πνευματική κρίση ( σεχταρισμό , φανατισμό , θρησκευτικό προσηλυτισμό κλπ. ) .
“Η οικογένεια είναι επίσης σε μια εύθραυστη και δύσκολη κατάσταση , διότι η ίδια η οικογένεια ως παραδοσιακό μοντέλο θεωρείται από μερικούς ξεπερασμένη ή άνευ αντικειμένου . Ζούμε σε ένα περιβάλλον που κυριαρχείται από μια ατομικιστική και εκκοσμικεμένη νοοτροπία , δεν αναζητά την αγιότητα της ζωής μέσα από την προσευχή , τη γέννηση των παιδιών και η ανατροφή τους στη χριστιανική πίστη ” σχολίασε ο κ. Δανιήλ και συμπλήρωσε:
“Σήμερα, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν το γάμο ως μια απλή σύμβαση ή εταιρική σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων των διαφορετικών φύλων ή του ίδιου φύλου . Αλλά η κοινωνική εταιρική σχέση ή η συμβίωση μεταξύ των προσώπων δεν μπορεί να είναι ίση με την παραδοσιακή οικογένεια και κάθε προσπάθεια ενάντια στην παραδοσιακή της ταυτότητα είναι μια τεχνητή καινοτομία η οποία δεν μπορεί να φέρει το όνομα της φυσικής πραγματικότητας από την οποία απομακρύνονται . Ως εκ τούτου , η αραίωση των παραδοσιακών αξιών της οικογένειας ή η άρση των διαφορών μεταξύ αυτής της οικογένειας με άλλα είδη σχέσεων , στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας , υπονομεύουν τη φυσική οικογένεια ως θεμέλιο της ανθρώπινης κοινωνίας . Ως εκ τούτου , η παραδοσιακή οικογένεια έχει το δικαίωμα και το καθήκον να προστατεύει τη δική της ταυτότητα , την αξιοπρέπεια και τη συνέχειά της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οικογένεια είναι πάνω από όλα ένα δώρο του Θεού – Δημιουργού για την ανθρωπότητα . Αν και έχει περάσει από πολλές δοκιμασίες και κινδύνους που επηρέασαν την ανθρώπινη κοινωνία , η οικογένεια παρέμεινε ο πιο σταθερός θεσμός της ανθρωπότητας , εξασφαλίζοντας τη συνέχεια στην ιστορία .
Δεύτερον, πρέπει να στηριχθούν οι προσπάθειες των Εκκλησιών για την προστασία της φυσικής, παραδοσιακής οικογένειας και να αντισταθούμε σε κάποια νέα οικογενειακά «μοντέλα».
Τρίτον , είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας σε όλα τα θέματα που αφορούν την κοινωνική , εκπαιδευτική και πολιτιστική σημασία της οικογένειας, επειδή η χριστιανική μήτρα της Ευρώπης αποτελεί συστατικό μέρος της ταυτότητάς της , ακόμη και αν είναι μερικές φορές παραβλέπεται σήμερα .
Τέταρτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παράσχει μεγαλύτερη στήριξη στην οικογένεια , επειδή η μείωση των γεννήσεων , η γήρανση του πληθυσμού , η οικογενειακή αστάθεια , η εγκατάλειψη των παιδιών και η ανεργία των νέων έχουν αρνητικές πνευματικές , κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για την Ευρώπη ως σύνολο . Βοηθώντας τις οικογένειες στην υπέρβαση της κρίσης σήμερα και η παροχή στήριξης για τα νέα παντρεμένα ζευγάρια πρέπει να αποτελεί συνεχή προτεραιότητα της ευρωπαϊκής κοινωνικής πολιτικής . Η ίδια η οικογένεια είναι μια αξία κεφαλαιώδους σημασίας την οποία η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί και να προωθήσει , δεδομένου ότι είναι το θεμέλιο της ύπαρξης και της συνέχειας της ευρωπαϊκής κοινωνίας.
Η λαμπρή ιδέα των ιδρυτών της ενωμένης Ευρώπης , ως μια «μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια » , μας προτρέπει να βεβαιώνουσουμε ότι , χωρίς τη φυσική ή παραδοσιακή ευρωπαϊκή οικογένεια , η ίδια η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να προωθείται ως μια μεγάλη οικογένεια ευρωπαίων πολιτών από διαφορετικούς λαούς , με βάση την υπευθυνότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό , την πίστη και την αλληλεγγύη , την ενότητα και την ελπίδα . Είναι σημαντικό το γεγονός ότι , για μας τους Χριστιανούς , οι βασικοί όροι της πνευματικής ζωής της Εκκλησίας , όπως ο πατέρας , ο γιος και η κόρη , ο αδελφός και η αδελφή λαμβάνονται από τη φυσική συζυγική οικογένεια.”
Κλείνοντας ο Ρουμάνος Πατριάρχης σχολίασε πως η φυσική ανθρώπινη οικογένεια δεν μπορεί να αντικατασταθεί από οποιοδήποτε υποκατάστατο ή τεχνητό μοντέλο . Την ίδια στιγμή , η οικογένεια δεν μπορεί να αναχθεί σε βιολογικές , νομικές , ψυχολογικές , κοινωνιολογικές ή οικονομικές πτυχές, διότι είναι περισσότερο από ό, τι όλα αυτά μαζί και τα ξεπερνά .
Για την χριστιανική παράδοση και όλες τις μονοθεϊστικές θρησκείες , η οικογένεια είναι μια ιερή πραγματικότητα , η εκπλήρωση του ανθρώπινου όντος σε μια κατάσταση της κοινωνίας γενναιόδωρης αγάπης.