«Οι Έλληνες Ρομά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού πληθυσμού και δικαιούνται πλήρη πρόσβαση σε όλα τα αστικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, που αναγνωρίζονται για όλους τους Έλληνες πολίτες».
Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο Συνέδριο Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) και της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων Ευρώπης (CCEE) που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας, με θέμα την «Κατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη».
Στην ομιλία του ο κ.Γεροντόπουλος επεσήμανε: «Ως Υφυπουργός Εξωτερικών και εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης , είναι τιμή μου να καλωσορίσω τους εκπροσώπους από όλη την Ευρώπη στην Κοινή Συνάντηση που διοργανώνεται από το Συνέδριο Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) και της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων Ευρώπης (CCEE) υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας με θέμα «Κατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη».
Οι Έλληνες Ρομά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού πληθυσμού και δικαιούνται πλήρη πρόσβαση σε όλα τα αστικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, που αναγνωρίζονται για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Μια σειρά μέτρων, με στόχο τη βελτίωση της κοινωνικής ένταξης των Ελλήνων Ρομά, και η παράλληλη διατήρηση των πολιτιστικών παραδόσεων και του τρόπου ζωής των Ρομά, έχουν υιοθετηθεί από τις ελληνικές αρχές. Από το 2002, ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΟΣΔ) έχει τεθεί σε εφαρμογή, με ιδιαίτερη έμφαση στη στεγαστική αποκατάσταση και την παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της απασχόλησης, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Παράλληλα, ένα πρόγραμμα στεγαστικών δανείων για τους Έλληνες Ρομά ξεκίνησε κατά την ίδια περίοδο, η οποία πρόσφερε στους Ρομά ένα ισχυρό κίνητρο να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Επιπρόσθετα μέτρα έχουν ληφθεί από το κράτος για να διευκολυνθεί η καταγραφή των Ρομά από τις τοπικές αρχές, την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας και στην υγειονομική περίθαλψη.
Επιπλέον, ένα Νέο Εθνικό Σχέδιο ένταξης των Ρομά έχει εκπονηθεί και έχει ήδη υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2012-2020.
Το θέμα έχει μεγάλη σημασία για τις κοινωνίες, τα κράτη μας, και κυρίως τις Εκκλησίες, οι οποίες με την πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν και την ευαισθησία τους. Εύχομαι κάθε επιτυχία για την πρωτοβουλία αυτή και περιμένω με ενδιαφέρον την ανταλλαγή απόψεων καθώς και τα αποτελέσματα της συνάντησης».
1. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος με τους επικεφαλείς του Συνεδρίου Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων Ευρώπης που διεξάγεται στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας, με θέμα την «Κατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη».
2. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) και της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων Ευρώπης (CCEE) που διεξάγεται στην Αθήνα με θέμα την «Κατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη».