Του Δήμου Μπακιρτζάκη
«Κανένα έξοδο από το ελληνικό δημόσιο, όλο το κόστος της συνεργασίας έχει επωμιστεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων», είπε ο αντιπρύτανης φοιτητικών θεμάτων και εξωτερικών υποθέσεων Γιώργος Κώστα μιλώντας στο «Χ» για τη συνεργασία Τον περασμένο Σεπτέμβριο η σύγκλητος του ΔΠΘ ενέκρινε την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στα πλαίσια της προώθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και της ενίσχυσης του χριστιανισμού.
Αποτελεί μια συνεργασία που προωθεί την εξωστρέφεια και βοηθά ποικιλότροπα την Ελλάδα και συγχαρητήρια αξίζουν στην καθηγήτρια Μαρία Δημάση του τμήματος Φιλολογίας του ΔΠΘ, επικεφαλής της δράσης αυτής. Το πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με Έλληνες φιλόλογους να επισκέπτονται τακτικά για ολόκληρους μήνες τα Ιεροσόλυμα. «Εμείς διαθέτουμε ένα μέρος τους προσωπικού που βέβαια δεν μας περισσεύει, άτομα τα οποία διατελούν έναν «ιερό» σκοπό, διδάσκοντας ελληνικά αλλά και επιμορφώνοντας καθηγητές, προκειμένου να διδάξουν αργότερα και αυτοί» δήλωσε ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ Γιώργος Κώστα στον «Χ».
Και όλες αυτές οι δράσεις πραγματώνονται χωρίς κανένα έξοδο από πλευράς ελληνικού δημοσίου, καθώς το κόστος της συνεργασίας έχει επωμιστεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ενώ οι Έλληνες καθηγητές πραγματοποιούν εθελοντική και ανιδιοτελή δράση προαγωγής του ελληνικού πολιτισμού. «Η ελληνική γλώσσα είναι μια ακαδημαϊκή γλώσσα και χαίρει της εκτίμησης όλων των λαών της Μέσης Ανατολής, καθώς και διεθνών κορυφαίων πανεπιστημίων. Αυτοί οι άνθρωποι ίσως εκτιμούν τη γλώσσα μας μερικές φορές περισσότερο και από εμάς τους ίδιους. Δεκάδες εκατοντάδες αιτήσεις ανθρώπων έχουν ολοκληρωθεί, οι οποίοι θέλουν να συμμετάσχουν και να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα». Τεράστιο, λοιπόν, το όφελος για τον ελληνισμό ειδικότερα, αλλά γενικότερα για τον χριστιανισμό.
ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ
Ο πατριάρχης έχει υπογράψει, το ίδιο και ο πρύτανης του ΔΠΘ, απλώς αναμένεται και η επίσημη υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας, ο τόπος και ο χρόνος για την οποία είναι ακόμη συζητήσιμα. «Εμείς –και εξαιτίας της κρίσης- είχαμε πέσει σε ένα λήθαργο και σιγά-σιγά «ξυπνάμε» με τέτοια προγράμματα. Υπάρχει ενδιαφέρον και για επέκταση αυτών των δράσεων και στα υπόλοιπα 17 τμήματα του ΔΠΘ». Συμβολική, λοιπόν, κυρίως, σε αυτό το στάδιο η τελική προσυπογραφή, καθώς το πρόγραμμα λειτουργεί κανονικά και μάλιστα με σημαντική επιτυχία.
Η ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΑΣΗ “ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ”
Η καθηγήτρια του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων χωρών του ΔΠΘ, με προσωπικές θυσίες επισκέπτεται τακτικά και εθελοντικά τα Ιεροσόλυμα για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. «Η συνεργασία (ΔΠΘ και Πατριαρχείου Ιεροσολύμων) αφορά ειδικότερα στο τμήμα Παρευξείνιων χωρών και στην Αρχιεπισκοπή Βηθλεέμ, δηλαδή το Πνευματικό Μορφωτικό Κέντρο» τόνισε η ίδια.
Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: η υλοποίηση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ως ξένης γλώσσας σε αραβόφωνους μαθητές, οι οποίοι διανύουν θετική πορεία και το Μάιο θα δώσουν εξετάσεις για το πιστοποιητικό ελληνικής γλωσσομάθειας. «Έχουμε σχηματίσει ένα δίκτυο εθελοντών καθηγητών, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει υλικό που πρόκειται να εκδοθεί τον Σεπτέμβριο από τις εκδόσεις του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με τον τίτλο του τμήματός μας και θα είναι το πρώτο ελληνικό εγχειρίδιο που έχει δημιουργηθεί για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε αραβόφωνους μαθητές.»
Στο διάστημα που πέρασε στην περιοχή ζούσε στο μοναστήρι του ναού της Γέννησης, σχεδόν έγκλειστη. «Η κουλτούρα των ανθρώπων εκεί είναι διαφορετική, αλλά ανεξαιρέτως θρησκεύματος, οι κάτοικοι εκτιμούν τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προσωπικότητα του δεσπότη εκεί, δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος Ιορδάνου Θεοφύλακτος είναι εξαιρετικός, έχει μια 10ετία έργου, και η προσφορά του είναι τέτοια που έχει κερδίσει το σεβασμό όλων και ως λειτουργός και ως άνθρωπος».
Ένα ταξίδι βίωμα, εμπειρίας και προσφοράς. «Συνιστώ ανεπιφύλακτα αυτό το ταξίδι στον καθένα, γιατί όσοι θρησκεύουμε σε ένα επίπεδο λίγο πιο θεωρητικό, εκεί το βιώνουμε και το πιστεύουμε ακόμη πιο έντονα. Ο Έλληνας επισκέπτης μόνο συγκινήσεις και ανακάλυψη της πίστης του θα βιώσει». Δεν τέθηκε, επίσης, ζήτημα κινδύνου, καθώς η καθηγήτρια δήλωσε ότι το ταξίδι κύλησε με απόλυτη ασφάλεια. «Δεν μπορώ βέβαια να τοποθετηθώ και αφοριστικά πάνω σε αυτό. Ωστόσο, αυτό που γνωρίζω είναι ότι υπάρχει ένα Πατριαρχείο που είναι ‘μια μεγάλη ομπρέλα’ και εκτιμά προστατεύει τον κάθε επισκέπτη, και ιδιαίτερα τον Έλληνα. Υπάρχει επίσης αστυνόμευση και στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, αρκετά έντονη».