Να “μαζεύει” τις απειλές και φοβίες περί πολέμου στην Ευρώπη φαίνεται ο Μάρτιν Σουλτς αφού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Σύνοδο Κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει ολική ρήξη με την Ρωσία!
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός της άμεσης οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία χωρίς μάλιστα να συνδεθεί με οικονομικές μεταρρυθμίσεις…Βιάζονται πάρα πολύ να τη θέσουν υπό τον έλεγχο τους…
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου -και υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- υποστήριξε πως η κίνηση της Ρωσίας στη Κριμαία είναι παράνομη, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Κατά τον γερμανό πολιτικό, η Ε.Ε. οφείλει να λάβει μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει τη συμπεριφορά της Ρωσίας και να βρει μια βιώσιμη στρατηγική για να «απαντήσει» στις ρωσικές προθέσεις.
Παρ΄ όλα αυτά, ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε πως η Ρωσία έχει πλέον φτάσει στο «απόλυτο» όριο με τις κινήσεις της.
Τυχόν, περαιτέρω ενέργειες θα βρουν ευρωπαϊκή απάντηση με «δραστικές κυρώσεις»,κάνοντας αναφορά στο κλιμακωτό σχέδιο κυρώσεων που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του Έκτακτου Συνεδρίου των υπουργών Εξωτερικών.
H Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει σήμερα το επίπεδο και τον τύπο των μέτρων που θα αναλάβει.
Κυρίως οικονομικά μέτρα αναμένονται να χρησιμοποιηθούν με σκοπό να πλήξουν τον χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό τομέα της Ρωσίας. Η έντονη φημολογία για πιέσεις στο χρηματιστήριο Μόσχας δείχνει να μην έχει μεγάλα αποτελέσματα, πάντως, καθώς πέραν της ξαφνικής πτώσης στο Ρούβλι την προηγούμενη εβδομάδα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας δείχνει να ανακάμπτει.
Πέραν των οικονομικών ταραχών, αναμένονται και πολιτικές κυρώσεις στη Ρωσία με χαρακτηριστικό παράδειγμα την άρση θεωρήσεων βίζα σε επιλεγμένα μέλη της Κυβέρνησης της.
Ενδιαφέρον προκαλεί η στάση του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου όταν σε ερώτηση ο Πρόεδρος Σούλτς απέκλεισε το ενδεχόμενο ολικής ρήξης της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, λέγοντας πως «δεν χρειάζεται να γυρίσουμε στο αρχικό επίπεδο την συνεργασία μας με τη Ρωσία…
Χρειαζόμαστε τη βοήθεια τους για να λύσουμε το ζήτημα της Συρίας, του Ιράν καθώς και το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης».
Σχετικά με την επικείμενη Συμφωνία Σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία, ο γερμανός πολιτικός δήλωσε πως σήμερα, 21 Μαρτίου, αναμένεται η υπογραφή του πολιτικού σκέλους της.
Η συμφωνία αυτή, αν και δεν είναι ολοκληρωμένη στο οικονομικό της σκέλος, θα δώσει στην ουκρανική κυβέρνηση την απαραίτητη ρευστότητα που χρειάζεται για να καλύψει τις χρηματικές της ανάγκες.
Ενδιαφέρον πάντως είναι ότι σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε παρόμοια ζητήματα, η βοήθεια της δεν έρχεται μαζί με πακέτο αναγκαίων πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Αυτό σημαίνει πως η Ουκρανία δεν θα δεχθεί πιέσεις για άμεσες μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στον οικονομικό της τομέα που πάσχει από υψηλά επίπεδα διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων.