Η πρωτοπόρα έκθεση, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο στην Θεσσαλονίκη και έγινε διαρκής μετά την απαίτηση του κοινού, έχει αλλάξει τα δεδομένα στην πόλη, όσον αφορά την βυζαντινή αγιογραφία και την σύνδεση με την αγιορείτικη παράδοση.
Θέλοντας να συμβάλει στην διατήρηση και προώθηση της τέχνης των βυζαντινών Ορθόδοξων εικόνων, προσφέρει μοναδικά έργα, αυθεντικά χειροποίητα είτε πιστά αντίγραφα από το Άγιο Όρος. Οι αγιογραφίες αυτές δουλεύονται με παραδοσιακά υλικά, καμβά, ξύλο, ασήμι, χρυσό, αυγοτέμπερα, με έμφαση στην μοναδική ποιότητα και στον αυθεντικό σχεδιασμό, αποτελώντας έργα απαράμιλλης αισθητικής αξίας.
Η αγιογραφία δεν είναι ζωγραφική αλλά θεολογία. Είναι προσδοκία σωτηρίας και συνάντηση με το θείο. Δεν είναι φωτογραφία αλλά «εις Χριστόν παιδαγωγία». Δεν είναι αντικείμενο αλλά σκεύος ιερό. Είναι υπέρβαση, παρηγοριά και ανάπαυση των Ορθοδόξων Χριστιανών κοντά στον Τριαδικό Θεό. Αυτές είναι οι αρχές με τις οποίες προσεγγίζει και θέτει στην διάθεση του κοινού η artionrate τις χειροποίητες αγιογραφίες στην Έκθεση προϊόντων Αγίου Όρους. Εκεί, στην Κεραμοπούλου 7, δίπλα στην Αγία Σοφία, μπορεί κανείς να αντιληφθεί την αξία του διακονήματος αυτού μέσα στην Εκκλησία. Η εικόνα είναι λατρευτικό μέσο, αντικείμενο όχι λατρείας, αλλά σεβασμού. Η αγιογραφία, μαλακώνει, χαλαρώνει την ψυχή από τη νεύρωση της καθημερινής βιοπάλης και την οδηγεί στην αυθόρμητη αναζήτηση του Θεού. Γεφυρώνει τον κόσμο μας με τον πνευματικό κόσμο και καλεί τον πιστό να μεταμορφώσει τη ζωή από θνητή, υλική και πεπερασμένη σε αθάνατη και αληθινή.
Ο χαρακτήρας της Ορθόδοξης αγιογραφίας είναι σεμνός, κατανυκτικός, με πνευματικό και όχι σωματικό κάλλος. Τα άγια πρόσωπα εικονίζονται «εν αφθαρσία», με πνευματική και σωματική ρωμαλειότητα, με ανδρείο και γενναίο φρόνημα, με ευθύτητα. Η εικόνα έτσι είναι ένα σημείο συναντήσεων κτιστού και ακτίστου, παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. Η αυθεντική, βυζαντινή αγιορείτικη αγιογραφία διαφέρει σε αυτά τα σημεία της απλότητας και της λιτότητας απ’ όσες άλλες παράγονται σήμερα. Μια αυθεντική αγιορείτικη εικόνα της Παναγίας παραδείγματος χάριν παρουσιάζεται το φωτοστέφανο της γαλήνης της, την απέραντη υπομονή της, τη γλυκειά της ταπείνωση, τη λαλίστατη σιωπή της. Τα διαμαντένια περιδέραια δεν μιλούν για τις αρετές της, ούτε οι μαργαριταρένιες κορώνες για το ότι είναι μητέρα του Χριστού. Οι φανταχτερά στολισμένες εικόνες δεν αποδίδουν την πνευματική κληρονομιά του Αγίου Όρους αλλά μια προσπάθεια κακής μίμησης αυτών από εργαστήρια μαζικής παραγωγής εικόνων.
Θέλοντας να γνωστοποιήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους τα χαρακτηριστικά της αγιορείτικης αγιογραφίας η artionrate εξηγεί: Η αγιογραφία, καταργεί το κοσμικό φώς. Σε καμία Ορθόδοξη εικόνα δεν αποδίδεται σκιά. Όλα είναι φωτεινά και ευδιάκριτα, επειδή φωτίζονται από τον Ανέσπερο Ήλιο της Δικαιοσύνης, τον Χριστό. Την ίδια στιγμή δεν τηρείται η φυσική τάξη των πραγμάτων και καταργείται η προοπτική ως μέθοδος απεικόνισης. Η αντίστροφη προοπτική δηλώνει το μυστικό βάθος της εικόνας, που είναι το σωτηριώδες έργο του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού. Έτσι η ορθόδοξη αγιογραφία δεν διστάζει να αποδεσμευτεί από τη φυσιοκρατική αντίληψη της κοσμικής τέχνης καθώς ο χώρος και ο χρόνος είναι ανθρώπινα μεγέθη ενώ ο Τριαδικός Θεός άχρονος και αχώρητος. Περισσότερες πληροφορίες και αυθεντικές αγιογραφίες του Αγίου Όρους μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: εδώ αλλά και στην διαρκή έκθεση προϊόντων Αγίου Όρους, Κεραμοπούλου 7, στο παλιό ΝΑΚ, δίπλα στην Αγία Σοφία.
Στόχος της διοργανώτριας εταιρίας, artionrate, είναι οι δραστηριότητες της να αναδεικνύουν τις ασύλληπτες δυνατότητες των Ελλήνων για τον κόσμο μας, ενώ διευρύνονται συνεχώς, με απώτερο στόχο την αλληλοεγκόλπωση της αναγεννημένης οικογένειας του Ελληνισμού.
![]() |
![]() |
![]() |