Αντιπροσωπεία της Ρωσικής Εκκλησίας βρίσκεται ήδη στο Φανάρι προκειμένου να συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική της Ι. Συνάξεως των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας Επιτροπή. Επικεφαλής είναι ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα και αύριο συνεδριάζει υπό την προεδρίαν του Σεβ. Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου, η εν λόγω επιτροπή καταρτίζουσα το πρόγραμμα εργασιών αυτής και το σχέδιον Μηνύματος των Προκαθημένων.
Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Patriarhiya.Ru με την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Μόσχας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα έφτασε στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στην προετοιμασία της συνεδρίασης (Σύναξης) Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία, μετά από πρόσκληση του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου είναι προγραμματισμένη για το διάστημα 5-9 Μαρτίου.
Τον κ. Ιλαρίωνα συνοδεύουν ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΤΕΕΣ πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ και το μέλος του προσωπικού του ΤΕΕΣ διάκονος Ανατόλι Churyakov. Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης οι επισκέπτες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συναντήθηκαν με εκπροσώπους και τον Γενικό Πρόξεν της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κωνσταντινούπολη.
Σήμερα 4 Μαρτίου, στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη ξεκίνησε τη συνεδρίαση της προπαρασκευαστικής επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι Μητροπολίτες Γουινέας Γεώργιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Μπουένος Άιρες και Αργεντινής Σιλουανός (Πατριαρχείο Αντιοχείας), ο Αρχιεπίσκοπος Anfidonsky Νεκτάριος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), οι Μητροπολίτες Zugdidi Γεράσιμος (Πατριαρχείο Γεωργίας), Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος (Πατριαρχείο της Σερβίας),Νήφων πατριάρχικός έξαρχος (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Επίσκοπος Naum Stobiysky (Βουλγάρικο Πατριαρχείο), ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος (Ορθόδοξη Εκκλησία Κύπρου) ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος (Ελλαδική Ορθόδοξη Εκκλησία), ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης (Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας) και ο Επίσκοπος Γεώργιος (Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας).
Σε χαιρετισμό του κατά την πρώτη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ είπε:
«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την πρόσκληση σε αυτή τη σημαντική συνάντηση, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να προετοιμάσουμε τη Σύναξη των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Ευχαριστώ τον πρόεδρο της ομάδας, Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, επειδή εσείς, Σεβασμιώτατε, μας αναλύσατε το θέμα της επικείμενης συνόδου και μας υπενθύμισατε τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον κόσμο της Ορθοδοξίας.
Πράγματι, το θέμα της διατήρησης του χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή για όλους μας είναι το νούμερο ένα θέμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα γεγονότα που έχουν προκύψει στη Μέση Ανατολή απειλούν την ίδια την ύπαρξη του Χριστιανισμού στη γη όπου γεννήθηκε και έμεινε ζωντανός για δύο χιλιετίες, όπου για πολλούς αιώνες, οι χριστιανοί ζούσαν ειρηνικά με τους μουσουλμάνους και τις άλλες θρησκείες .
Έχουμε όλοι ακούσει για τα γεγονότα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, όταν σε μια χώρα για πρώτη φορά από εξωτερικές δυνάμεις επιτυγχάνεται η ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού καθεστώτος ί, και στη συνέχεια, αντί της δημοκρατίας, στο όνομα της οποίας καθαιρέθηκε το προηγούμενο καθεστώς, έρχεται το χάος. Στη συνέχεια, αναλαμβάνουν οι εξτρεμιστικές δυνάμεις που επιτίθενται στους χριστιανούς, να τους καταστρέψουν, απήγαγαν ιερείς, επισκόπους, μοναχές, βεβηλώνουν, καταστρέφουν χριστιανικές εκκλησίες και κάνουν τα πάντα για να πιστέψουμε πως ο Χριστό εγκατέλέιψε τη Μέση Ανατολή.
Αυτή η τραγωδία συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Συχνά την αγνοούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εμείς, ως εκπρόσωποι των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών θα πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε, προκειμένου να επιστήσουμε την προσοχή του κόσμου σε αυτή την κατάσταση, για να εκφράσουμε επίσης την αλληλεγγύη μας στους αδελφούς και τις αδελφές μας, που διώκονται, να ζητήσουμε η γενοκτονία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή να σταματήσει, όσοι έχουν απαχθεί να αφεθούν ελεύθεροι, και εκείνοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους να επιστρέψουν.
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση είναι πλέον η Ιερά Εκκλησία της Αντιοχείας, και πρέπει να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην αδελφή εκκλησία , και πάλι να προσευχηθούμε για την απελευθέρωση των δύο απαχθέντων αδελφών Μητροπολιτών Παύλου και Ιωάννη ,οι οποίοι εδώ και σχεδόν ένα χρόνο βρίσκονται σε αιχμαλωσία σε μια άγνωστη θέση.
Σεβασμιώτατε, συμφωνώ απόλυτα με αυτό που είπατε σχετικά με τη σημασία της προετοιμασίας της Πανορθόδοξης Συνόδου. Πράγματι, το Συμβούλιο ετοιμάζεται για περισσότερο από πενήντα χρόνια, και πολλοί από εμάς αναρωτιούνται πόσο καιρό μπορεί να πάρει αυτή την προσπάθεια. Πιθανώς, θα πρέπει πρώτα απ ‘όλα να σκεφτείτε για την επιτάχυνση της διαδικασίας τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα βοηθήσει στην επίλυση όλων των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας, δηλαδή θα αναλάβει να προετοιμάσει την ημερήσια διάταξη και τους κανόνες του Συμβουλίου, θα καθορίζει ποιος και πώς θα πρέπει να εκπροσωπείται σε αυτό, ποιος και πώς να λάβει αποφάσεις.
Συμφωνώ μαζί σας για ορισμένα από τα δεδομένα που έχουν υπάρξει σε ένα ορισμένο στάδιο, τώρα όμως έχουν ανάγκη από κάποια αναθεώρηση, μια αναθεώρηση, ίσως αρκετά σημαντική, δεδομένου ότι ο κόσμος έχει αλλάξει. Υπάρχουν νέες πραγματικότητες, τα προβλήματα για τα οποία έχουμε να μιλήσουμε στο εκκλησίασμα και σε όλο τον κόσμο μας είναι θέματα που μας απασχολούν σήμερα, όχι σαν εκείνα που απασχολούσαν την Ορθόδοξη Εκκλησία τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.
Γι ‘αυτό νομίζω ότι η ιδέα της δημιουργίας μιας μικρής ομάδας εργασίας σε επίπεδο γραμματείας, θα μπορούσε πιθανότατα να είναι πολύ επίκαιρη τώρα και θα μπορούσε να λειτουργήσει προς την κατέυθυνση των προτάσεων της ημερήσιας διάταξης,των κανόνων του Συμβουλίου.
Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και πριν, είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην προετοιμασία του Συμβουλίου, να επενδύσουν πνευματικών πόρων τους στην κατανόηση των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας.
Εύχομαι καλή επιτυχία σε αυτή την προπαρασκευαστικής συνεδρίαση και, φυσικά, στη συνάντηση των Προκαθημένων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών. “