της Πέγκυς Ντόκου
Σήμερα το πρωί αναχωρεί για την Κύπρο η αντιπροσωπεία που θα μεταφέρει στη Μεγαλόνησο τον τίμιο σταυρό των Απολλώνων. Σύμφωνα με την ‘Ροδιακή’ το ιερό κειμήλιο θα φιλοξενηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού Κύπρου και στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού Λινόπετρας. Το κειμήλιο θα συνοδεύσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος και ο αντιπεριφερειάρχης Φώτης Χατζηδιάκος.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στις 7:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η έλευση του τιμίου Σταυρού των Απολλώνων Ρόδου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου και υποδοχή του από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιο. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ιερά αγρυπνία.
Ο Τίμιος Σταυρός θα παραμείνει στο Ναό, για προσκύνημα, μέχρι και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου, το κειμήλιο θα παραμείνει για ένα 24ωρο στο Παραλίμνι, στη Μητρόπολη Αμμοχώστου και μετά θα μεταφερθεί στη Λεμεσό.
Ο σταυρός φυλάσσεται στο ναό του Τιμίου Σταυρού των Απολλώνων που κατά την παράδοση εμπεριέχει ένα κομμάτι του Τιμίου Ξύλου. Ο Ξυλόγλυπτος Σταυρός είναι σπάνιο, ίσως και μοναδικό ξυλόγλυπτο κειμήλιο. Έχει ασημένια επένδυση, είναι από μαύρο ξύλο, ίσως από την πολυκαιρία, μπορεί ναναι κι έβενος, θεωρείται μεγάλης αξίας έργο, με σπουδαία λεπτουργική τέχνη.
Έχει δώδεκα σκηνές από τη ζωή του Χριστού και Βυζαντινά μικρογράμματα. Έξι στην εμπρόσθια όψη και έξι στην οπίσθια. Σ αυτές τις μορφές, που ναι αναγλυφικές παραστάσεις κι όχι μεγαλύτερες από δυο και τρία χιλιοστά, βλέπει κανείς, με λίγη προσοχή, την οδύνη στο πρόσωπο του κάθε εικονιζόμενου.
Στο τετράγωνο του κέντρου της εμπρόσθιας όψης εικονίζεται η Σταύρωση του Χριστού, από πάνω της ακριβώς, στο ίδιο τετράγωνο, οι Ευαγγελιστές. Στο τετράγωνο πάνω από τη Σταύρωση είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου και κάτω από την Κοίμηση η Ανάσταση του Χριστού.
Αριστερά της Σταύρωσης η Μεταμόρφωση και δεξιά της Σταύρωσης η είσοδος στα Ιεροσόλυμα. Στην οπίσθια όψη, εικονίζεται η Γέννηση του Χριστού και στο ίδιο τετράγωνο, επάνω οι Ευαγγελιστές. Επάνω από τη Γέννηση ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, κάτω από τη Γέννηση η Πεντηκοστή και κάτω από την Πεντηκοστή ο Μυστικός Δείπνος. Στο οριζόντιο ξύλο και αριστερά της Γέννησης η Βάπτιση και δεξιά της Γέννησης η Υπαπαντή.
Στα παλιά τα χρόνια υπήρχαν πολλά δαιμόνια στο χωριό Απόλλωνα. Αρκετά παιδιά γεννιόνταν άρρωστα, πολλές γυναίκες έγκυες δεν πρόφταναν να συμπληρώσουν τον κύκλο της εγκυμοσύνης κι έχαναν τα παιδιά. Πολλοί δαιμονισμένοι γυρνούσαν ανάμεσά τους και οι Απολλωνιάτες ζητούσαν τρόπο για να εξαγνιστούν και να σταματήσει το κακό.
Έμαθαν λοιπόν πως η Αγία Ελένη, καθώς θα επέστρεφε από τα Ιεροσόλυμα για να μεταφέρει το Τίμιο ξύλο του Σταυρού στην Κωνσταντινούπολη, θα περνούσε από την Ρόδο. Σ επιφυλακή τέθηκαν οι Απολλωνιάτες και μόλις έμαθαν την άφιξη της Αγίας Ελένης στη Ρόδο έτρεξαν την συνάντησαν και την παρακάλεσαν να τους δώσει ένα κομματάκι από το Τίμιο Ξύλο. Η Αγία Ελένη ικανοποίησε το αίτημα τους. Φύλαξαν το θαυματουργό κομματάκι ως το μεγαλύτερο δώρο , που τους έστειλε ο Θεός. Το χωριό σώθηκε.
Αυτό το πολύτιμο κειμήλιο προσφέρεται για προσκύνηση και ασπασμό τρεις φορές το χρόνο. Στις 14 Σεπτεμβρίου κατά την ημέρα που γιορτάζεται η ‘Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Επίσης κατά την ημέρα των Θεοφανίων και κατά την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.