Η Μονή Χρυσοπηγής βρίσκεται 3km νότια της πόλης των Χανίων. Ο ναός της ανήκει στο αγιορείτικο τρίκογχο με τρούλο και είναι αφιερωμένος στην Παναγία τη Ζωοδόχο Πηγή (εορτ. Παρασκευή του Πάσχα).
Χιλιάδες πιστών συρρέουν στη μονή για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς.
Το κτιριακό συγκρότημα της Μονής έχει σχήμα επιμήκους τετραπλεύρου με το καθολικό στο κέντρο. Τα κελιά των μοναχών και οι λοιποί χώροι είναι κτισμένοι γύρω από την Μονή και έτσι δημιουργούν ένα οχυρωματικό περίβολο που την περιβάλλει. Στο βόρειο τμήμα του τείχους υπάρχει η αψιδωτή πύλη εισόδου της Μονής.
Στο πέρασμα των αιώνων το μοναστήρι γνώρισε περιόδους άνθισης και παρακμής. Δέχτηκε πολλές επιδρομές και υπέστη σοβαρές καταστροφές από τους Τούρκους και Γερμανούς κατακτητές της Κρήτης. Το μοναστήρι από το 1976 λειτουργεί ως γυναικείο.
Σήμερα οι μοναχές ασχολούνται με την αγιογραφία, τη συντήρηση παλιών βιβλίων και εικόνων, τη βιβλιοδεσία και το εκκλησιαστικό κέντημα. Ωστόσο, η μονή είναι πασίγνωστη για την οικολογική και περιβαλλοντική της δράση. Στη Χρυσοπηγή καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο περίπου 130 στρέμματα γης με ελιές, μανταρινιές, πορτοκαλιές, αβοκάντο, συκιές, βερικοκιές και λαχανόκηπους.
Από τα παραγόμενα προϊόντα πωλείται κυρίως ελαιόλαδο με σκοπό την προώθηση της βιολογικής καλλιέργειας. Τα οργανικά απορρίμματα της μονής μετατρέπονται σε κομπόστ για τις καλλιέργειες, ενώ τα υπόλοιπα ανακυκλώνονται. Επίσης, οι μοναχές πραγματοποιούν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές σχολείων από όλη την Ευρώπη!
Στη μονή ανήκει το αναστηλωμένο μοναστήρι της Αγίας Κυριακής στο Βαρύπετρο, στο οποίο έχει ιδρυθεί Κέντρο Ορθοδοξίας και Οικολογίας όπου πραγματοποιούνται τα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Επίσης λειτουργούν εκκλησιαστικό και λαογραφικό μουσείο, τα οποία είναι επισκέψιμα τις ώρες που είναι ανοιχτή η μονή (8:00 -12:00 και 15:30 – 18:00). Στο εκκλησιαστικό μουσείο φυλάσσονται παλιές εικόνες, ιερά σκεύη, δείγματα εκκλησιαστικής χρυσοκεντητικής του 18ου 19ου αιώνα, σταυροί ευλογίας, βιβλία, επίσημα έγγραφα και ξυλόγλυπτα που διασώθηκαν από τις λεηλασίες και καταστροφές. Τέλος, στο λαογραφικό μουσείο εκθέτονται έργα λαϊκής κεντητικής, παραδοσιακές στολές, δείγματα κοσμικής και εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής, φωτογραφίες, πίνακες, παραδοσιακά εργαλεία γεωργικής χρήσης κ.ά.
Εκτός από το καθολικό της Ζωοδόχου Πηγής, στο χώρο της μονής υπάρχουν παρεκκλήσια αφιερωμένα στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο (εορτάζει στις 26 Σεπτεμβρίου και 8 Μαΐου), στην Αγία Αικατερίνη (25 Νοεμβρίου), στον Άγιο Χαράλαμπο (10 Φεβρουαρίου), στον Άγιο Ιωάννη τον Καλυβίτη (15 Ιανουαρίου) και στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη (10 Νοεμβρίου).
Επίσης, στη μονή της Αγίας Κυριακής (7 Ιουλίου) υπάρχει ο ναός της Μεταμορφώσεως (6 Αυγούστου) και τα σπηλαιώδη παρεκκλήσια του Αγίου Αντωνίου (17 Ιανουαρίου), των Αγίων Επτά Παίδων (4 Αυγούστου), του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου (24 Σεπτεμβρίου) και των Νεομάρτυρων της Κρήτης (23 Ιουνίου).
