Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 23ο Συνέδριο της Society for the Law of the Eastern Churches, διεθνούς επιστημονικής εταιρείας, οργανισμού κατ’ εξοχήν επιστημονικού, με έδρα την Βιέννη, η οποία ιδρύθηκε το 1969 με ιδρυτικό μέλος τον νυν Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, και απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες, και ερευνητές του Κανονικού Δικαίου των κατ᾽ Ανατολάς Εκκλησιών.
Η Εταιρεία δημοσιεύει τα πρακτικά των Συνεδρίων της, τα οποία πραγματοποιεί κάθε δύο έτη, στο διεθνούς κύρους περιοδικό Kanon. Φέτος το Συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ελληνόρρυθμη Καθολική Εκκλησία της Ουγγαρίας.
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, συνεργάστηκε αποτελεσματικά με τον επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής στην Ουγγαρία και μέλος της Εταιρείας, Καθηγητής κ. Pablo Szabo.
Το Συνέδριο φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου «Aquaticum Hotel» στην πόλη Debrecen της Ουγγαρίας κατά το χρονικό διάστημα 3-8 Σεπτεμβρίου 2017.
Το θέμα του συνεδρίου “Primacy and Synodality. Deepening Insights” αναπτύχθηκε με ειδικές εισηγήσεις επιστημόνων από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ενώ μετά από κάθε εισήγηση ακολούθησε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος. Ένα βασικό σημείο που αναδείχθηκε με βάση τις εισηγήσεις των Ρωμαιοκαθολικών επιστημόνων, αποτελεί το γεγονός ότι η έννοια και η λειτουργία της συνοδικότητας φαίνεται να κερδίζει έδαφος στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Το Συνέδριο λάμπρυναν με το κύρος τους επιφανείς Έλληνες καθηγητές ξένων Πανεπιστημίων, όπως ο Καθηγητής Ηλίας Πατσαβός. Με εισήγηση μετείχε και ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν με εισήγησή τους ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, οι Επίκουροι Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτριος Νικολακάκης και π. Χρυσόστομος Νάσσης. H Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς εκπροσωπήθηκε από τον π. Andrei Psarev, ενώ συμμετείχαν και Ορθόδοξοι Κανονολόγοι από άλλες Εκκλησίες (Πατριαρχείο Ρουμανίας).
Η ακαδημαϊκή κοινότητα των Καθολικών εκπροσωπήθηκε επίσης από υψηλού κύρους προσωπικότητες, όπως τον καρδινάλιο Peter Erdő, τον Επίσκοπο Γρατιανουπόλεως και Καθηγητή Δημήτριο (Σαλάχα), τους Καθηγητές P. Valdrini (Παρίσι-Ρώμη), H. Kaufold (Μόναχο), την Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου του Friburg (Ελβετία) και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στη Σχολή Κανονικού Δικαίου στη Leuven (Βέλγιο) και στο Catholique Institut de Paris, Astrin Kaptjin, κ.α.
Στην Διάσκεψη απέστειλε χαιρετισμό ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ απηύθυναν χαιρετισμούς: O Επίσκοπος της Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας της Ουγγαρίας Fülőp Kocsis, o Επίσκοπος της Επισκοπής Debrecen-Nyiregyháza Ferenc Palánki, ο Επίσκοπος της «Transtibiscan Reformed Church», ο Δήμαρχος της πόλης Debrecen László Papp, και ο Πρόεδρος της Εταιρείας του Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος.
Εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος με θέμα: “Contemporary views of Primacy in the Orthodox Church”.
[irp posts=”370054″ name=”Διάλογος μεταξύ ορθοδόξων και ρωμαιοκαθολικών στη Λέρο”]
Οι εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες στις πηγές και στη διεθνή βιβλιογραφία εισηγήσεις των επιμέρους θεμάτων ανέδειξαν το Συνέδριο ως ένα από τα κορυφαία από πλευράς επιστημονικής στάθμης συνέδρια της Εταιρείας.
Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας, έλαβαν χώρα οι προβλεπόμενες αρχαιρεσίες, στις οποίες αναδείχθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από την κ. Astrid Kaptijn (Πρόεδρος), τον κ. Ηλία Πατσαβό (Αντιπρόεδρος), τον κ. Michael Μercado (Γραμματέα), τον κ. Thomas Nemeth (ταμία), τον Julian-Mihai Constantinescu και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αβύδου κ. Κύριλλος ως μέλη. Στη συνέχεια έγιναν προτάσεις αναφορικά με τον τόπο και το θέμα του επόμενου συνεδρίου. Την τελική απόφαση θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο εντός των επομένων μηνών σύμφωνα με το Καταστατικό της Εταιρείας.
Στο τέλος τα μέλη της Συνέλευσης εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον απερχόμενο Πρόεδρο της Εταιρείας Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αβύδου κ. Κύριλλο για τη συμβολή και το έργο που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Εταιρεία.