Διακονητής στην εκκλησιαστική ορολογία, σημαίνει αυτός που αναλαμβάνει να φροντίζει, να προσφέρει, να εργάζεται για κάποιο πρόσωπο ή σε κάποιο τομέα του εκκλησιαστικού ή όχι χώρου.
Για παράδειγμα υπάρχουν διακονητές που αναλαμβάνουν να φροντίζουν την εκκλησία ενός Αγίου, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πρόσωπα όπως ο Ηγούμενος, ο οικείος Μητροπολίτης, ο Ιερέας της ενορίας τους και να εργάζονται σε κάποιο τομέα εκτελώντας το διακόνημα, ανάλογα και με τις γνώσεις τους (μάγειρας, νοσοκόμος κλπ).
Βασικό χαρακτηριστικό τον διακονητών, η αφιλοκερδής προσφορά σε αυτό που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας.
Τα παραπάνω και κυρίως το τελευταίο ταιριάζουν στην περίπτωση του Συνταγματάρχη (ΜΧ) της 1ης Στρατιάς Κωνσταντίνου Κωστόπουλου, ο οποίος αποκαλείται και διακονητής της εκκλησίας του Αγίου Παϊσίου.
Είναι ο άνθρωπος που ως Διοικητής του 730 TΜΧ Γ/Φ στον Αμπελώνα της Λάρισας, χάρη στη μεγάλη αγάπη προς την Εκκλησία και το νέο Άγιο της Γέροντα Παϊσιο, είχε την ιδέα να κατασκευάσει εντός του στρατοπέδου, ιερό ναό στη μνήμη του.
Με τις γνώσεις του ως Αξιωματικός του Μηχανικού και χάρη στην πρόνοια του Θεού, ο ναός κατασκευάστηκε σε μικρό χρονικό διάστημα και πλέον αποτελεί πόλο έλξης των πιστών, από την περιοχή του Αμπελώνα, του Τυρνάβου και της Λάρισας, που κατά εκατοντάδες συρρέουν να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου. Το είδαμε φέτος, πριν λίγες ημέρες στην πανήγυρη του ναού όπου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από πιστούς στην περιφορά της ιεράς εικόνας.
Εκεί ο φακός του kranosgr ”συνέλαβε” και το θεμελιωτή -διακονητή του Αγίου Παϊσίου, ο οποίος στεκόταν πίσω από τον Επιτελάρχη της 1ης Στρατιάς Υποστράτηγο Πέτρο Δεμέστιχα και τον Ταξίαρχο Διευθυντή Μηχανικού του σχηματισμού Ανδρέα Κωνσταντίνου και με συγκίνηση αντίκριζε τον Ιερό Ναό.
Παρόλο που παρέδωσε τη Διοίκηση της μονάδος, ο Συνταγματάρχης Κωστόπουλος διατήρησε το διακόνημα του ”υπευθύνου” της Εκκλησίας για την οποία δε σταματά ούτε στιγμή να φροντίζει ως πιστός διακονητής του Αγίου Παϊσίου μέχρι τέλους!