Χρήστος Σιανάς: Συγκινεί η ιστορία του Χρήστου Σιανά, του ιερέα που έχει αποδειχθεί φύλακας-άγγελος των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης στη Ρόδο.
Αναλυτικότερα, σημαντικό φιλανθρωπικό έργο επιτελεί o ιερέας Χρήστος Σιάνας, εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Παντελεήμονα στην παλαιά πόλη της Ρόδου. Ο Αργείος ιερέας, «ο παπάς των φτωχών», όπως τον αποκαλούν στο νησί, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στη Ρόδο, όπου διαμένει με την οικογένειά του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» αναλύει, μεταξύ άλλων, το έργο που επιτελεί στην ενορία του -και όχι μόνο-, ενώ δεν διστάζει να εκφράσει τα παράπονά του και να… κατσαδιάσει τους πολιτικούς της χώρας!
Από τον Ιούνιο του 2013, που είναι ιερέας στη συγκεκριμένη ενορία, βοηθά με κάθε τρόπο τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη στο νησί (ανέργους, πολυτέκνους, αστέγους, μικροσυνταξιούχους, αρρώστους, καρκινοπαθείς).
«Είμαστε δίπλα στους αναξιοπαθούντες 365 ημέρες τον χρόνο! Εδώ και 7 χρόνια λειτουργεί συσσίτιο όπου προσφέρονται γεύματα σε 50 συνανθρώπους μας. Κάθε μήνα προσφέρουμε τσάντες με είδη πρώτης ανάγκης (λάδι, τρόφιμα, κρέας) σε 80 οικογένειες. Την Τσικνοπέμπτη ταΐζουμε γύρω στα 1.000 άτομα μπριζόλες, λουκάνικα, σουβλάκια, αναψυκτικά, κρασί, όλα τα καλούδια δωρεάν για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Την Κυριακή της Τυροφάγου (Τυρινής) προσφέρουμε 1.000 μερίδες μακαρόνια με σάλτσα και τυρί, αναψυκτικά και κρασί. Του Αγίου Ανδρέα προσφέρουμε 1.500-2.000 λουκουμάδες, χυμούς και αναψυκτικά», λέει ο π. Χρήστος.
[irp posts=”342899″ name=”Κοινωνικό μήνυμα από την «Αποστολή»: «Θυμάσαι εκείνον που σε βοήθησε;»”]
Επίσης, από την ενορία καλύπτονται οι όποιες ανάγκες έχει κάποιος άρρωστος και κυρίως καρκινοπαθής. «Ενημερωνόμαστε από γιατρούς για το πού έχουν ανάγκη και τους καλύπτουμε – η Μητρόπολη και ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης μας σε μεγάλο βαθμό. Η Μητρόπολη καλύπτει επίσης τα εισιτήρια αρρώστων ή καρκινοπαθών για να μεταβούν σε νοσοκομεία των Αθηνών. Άλλοι ιερείς προσφέρουν λιγότερο, άλλοι περισσότερο, αλλά και η ενορία μας σε κοινωνικό έργο είναι πρώτη!».
Λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, τα περιστατικά για παροχή βοήθειας έχουν αυξηθεί.
«Άλλοι ζητούν βοήθεια προκειμένου να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους (ΔΕΗ κ.λπ.). Η Εκκλησία είναι πάντα ανοιχτή και διαθέσιμη να βοηθήσει όλους! Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει άνθρωπος από την Ενορία του Αγ. Παντελεήμονος Ρόδου να ζητήσει βοήθεια και να μην του δώσω κάτι», λέει στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» ο π. Χρήστος και προσθέτει: «Δεν ζητάω χαρτιά. Όταν ένας άνθρωπος ταπεινώνεται για να μπει στην Εκκλησία να ζητήσει βοήθεια, σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη».
Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που κάποιοι, ενώ έχουν ανάγκη, ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια, «τα περήφανα γηρατειά!», λέει φανερά συγκινημένος ο 63χρονος ιερέας. «Ξέρω τους ενορίτες μου και τα πόσα κουτάλια και πιρούνια έχει ο καθένας σπίτι του. Τους επισκέπτομαι να πιω ένα καφεδάκι μαζί τους, να συζητήσουμε…».
Στους ηλικιωμένους, λοιπόν, που διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια «στέλνω επιτρόπους και εθελοντές και χτυπούν την πόρτα τους, αφήνουν τα τρόφιμα (είδη πρώτης ανάγκης) και φεύγουν».
Πάντα δίπλα στους αναξιοπαθούντες, ο π. Χρήστος τελεί μυστήρια εντελώς δωρεάν. «Οποιοσδήποτε άνθρωπος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα και θέλει να έρθει να παντρέψω, να βαπτίσω κ.ά., το κάνω με πολλή αγάπη, χωρίς να παίρνω ούτε ένα ευρώ. Ακόμα και σε κάποιους που μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα, αλλά με ρωτάνε μετά το τέλος του κάθε μυστηρίου “τι χρωστάνε” τους λέω “την αγάπη σας!”».
Και για αγιασμό, όμως, όποιος καλέσει στο σπίτι του τον παπα-Χρήστο δεν παίρνει χρήματα, όπως λέει, ενώ αρκετοί είναι οι άνθρωποι που πηγαίνουν στην Ενορία του να εξομολογηθούν, καθώς, όπως αναφέρει ο ίδιος, «θέλουν έναν άνθρωπο να ανοίξουν την ψυχή τους, να του πουν τα προβλήματά τους και να βρούμε μια λύση».
Όλοι ενισχύονται «στο μέτρο φυσικά των δυνατοτήτων μας. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι δεν είμαστε καμία τράπεζα, όπως νομίζουν μερικοί. Δεν μπορούμε να καλύψουμε όλους και όλα τα έξοδα. Μερικές φορές η συμπεριφορά κάποιων είναι απαράδεκτη και απαιτητική!», σπεύδει να ξεκαθαρίσει.
Ο π. Χρήστος έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, ενώ ενδιαφέρον έχει και η προσφορά που γίνεται με τους πιο ευφάνταστους τρόπους. «Έχω πολλούς φίλους που με εμπιστεύονται και με στηρίζουν. Κι εγώ διακονεύω για να βρω χρήματα και να καλύψω τις ανάγκες των αναξιοπαθούντων και κυρίως των καρκινοπαθών. Πηγαίνω σε επιχειρηματίες και τους λέω “δώσε τόσα για να καλύψω την τάδε ανάγκη” κ.λπ. Άλλες φορές τους λέω “ελάτε να σας πάω σε κάποιον καρκινοπαθή και να προσφέρετε ό,τι θέλετε”. Τους πάω, κάνω τη γνωριμία, τους αφήνω εκεί και φεύγω».
Ο μουσουλμάνος που χαρίζει τόνους ψάρια
Ο παπα-Χρήστος κάθε χρόνο, μάλιστα, με τη βοήθεια μουσουλμάνου καπετάνιου, προσφέρει αδιακρίτως ψάρια.
«Μαζί με τον ψαρά Τσετίν Καραοσμάν, τον οποίο και ευχαριστώ, τα δυο παιδιά του και δυο φίλους πάμε για ψάρεμα με τρία ψαροκάικα (“Ευαγγελίστρια I”, “Ευαγγελίστρια II”, “Ευαγγελίστρια ΙΙΙ”) και όσους τόνους ψάρια πιάσουμε τα δίνουμε εντελώς δωρεάν. Κάθε χρόνο προσφέρουμε του Ευαγγελισμού γύρω στους 4-5 τόνους και την Κυριακή των Βαΐων 1-2 τόνους ψάρια, 1.000 καρβέλια ψωμί, 1.000 δεκάδες αυγά, 1.000 μπουκάλια ελαιόλαδο του 1,5 λίτρου και τρόφιμα».
«Δεν υπάρχει περίπτωση ανθρώπου να έχει ζητήσει βοήθεια και να μην έχει καλυφθεί», αναφέρει ο ίδιος.
«Κανένας πολιτικός δεν μας έχει στηρίξει!»
Πέρα από τους εθελοντές, που είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος τους, αλλά τους επιχειρηματίες-φίλους που στηρίζουν το κοινωνικό έργο που επιτελείται από τον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Ρόδου, σύμφωνα με τον εφημέριο του Ναού, «κανένας από τους πολιτικούς δεν έχει στηρίξει το έργο μας. Έρχονται για το θεαθήναι! Το μόνο που κάνουν είναι να έρχονται να βγάζουν φωτογραφίες με τον παπα-Χρήστο -που έχω ωραία φωτογένεια- για να προβάλλονται, ότι τάχα ενισχύουν το έργο του Αγίου Παντελεήμονα. Παραμύθια λένε ότι μας στηρίζουν, ούτε μια καραμέλα! Τους τα λέω και μπροστά τους… Δεν τους έχω ανάγκη!».
Ο 63χρονος ιερέας σχολιάζει και τις πολιτικές εξελίξεις. «Τα πράγματα είναι δύσκολα πολύ εδώ και 7 χρόνια. Ο κόσμος βρίσκεται σε μια σύγχυση, δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει η επόμενη μέρα. Στερείται. Μας έχουν πάρει τα πάντα. Δεν ξέρω πού θα βγει η κατάσταση. Τώρα παίρνουν τα σπίτια του κοσμάκη που δεν έχει να πληρώσει. Οι μισθοί “κόβονται” κι όλα τ’ άλλα ανεβαίνουν… Δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τον Θεό μέσα τους, πιστεύουν μόνο στο χρήμα! Πιστεύουν στον διάολο, δηλαδή τον μαμμωνά. Να μην ξεχνάνε όμως, ότι η καρέκλα τους έχει ημερομηνία λήξης… Πάντα στο εκκλησίασμα ενημερώνω τους πιστούς, τους καθοδηγώ, τους συμβουλεύω, να μην έχουν εμπιστοσύνη στους πολιτικούς!».
Όσον αφορά την κόντρα της κυβέρνησης με την Εκκλησία, υποστηρίζει: «Αυτοί είναι μακριά από την Εκκλησία. Όποιος τα έβαλε με την Εκκλησία δεν του βγήκε σε καλό. Υπενθυμίζω στους αρμόδιους άρχοντες ότι η καρέκλα τους έχει ημερομηνία λήξης! Και να μην ξεχνούν ότι έχει ο καιρός γυρίσματα… Η Εκκλησία έχει τον πρώτο λόγο, άντεξε και αντέχει εδώ και 2.000 χρόνια. Η Εκκλησία είναι που στηρίζει στα δύσκολα τους ανθρώπους, με χιλιάδες καθημερινά συσσίτια και τρόφιμα, διαφορετικά θα είχαμε πολύ μεγάλα προβλήματα», λέει .
Παρά τα προβλήματα, όμως, πιστεύει ότι υπάρχει ελπίδα: «Πίσω από κάθε Γολγοθά κρύβεται μια Ανάσταση. Εύχομαι ο Θεός να τους δώσει φώτιση, έστω και την τελευταία στιγμή. Είμαστε αγανακτισμένοι με τις πράξεις κι οτιδήποτε είναι εναντίον της Εκκλησίας. Δεν χάνεται η Εκκλησία, δεν “πέθανε”, είναι για πάντα, γιατί αρχηγός της είναι ο Θεός. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο να έχει υπομονή, να είμαστε κοντά στον Θεό, δίπλα στην Εκκλησία, να προσευχόμαστε όλοι μαζί, υγεία σε όλους και να μας λυπηθεί!», καταλήγει.
Σύντομο βιογραφικό του π. Χρήστου
Γεννήθηκε στις 25/12/1953 στο Άργος του Ν. Αργολίδος και είναι το τρίτο από τα έξι παιδιά της οικογενείας. Παρέμεινε στη γενέτειρά του μέχρι το 20ό έτος της ηλικίας του. Στην πατρίδα του διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα και εκεί εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Οικονομικός μετανάστης στις δύσκολες εκείνες εποχές, βρέθηκε στον Καναδά. Εργαζόμενος εκεί σκληρά, ζούσε με το όνειρο της επιστροφής του στην πατρίδα Ελλάδα και της αφιέρωσής του στη Εκκλησία ως κληρικού.