“Ο καθένας μας να κάνει αντίσταση ποιότητας”, είναι το μήνυμα που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, κατά τη συνάντηση που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους στην αλβανική πρωτεύουσα, με αφορμή τη συναυλία της λαϊκής ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη.
Η συζήτηση με τον Μακαριώτατο περιστράφηκε στη δύσκολη πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία, μετά το άνοιγμα των συνόρων πριν από 26 χρόνια, στη συνάντηση του με τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και γενικότερα στην κατάσταση στα Βαλκάνια και την Ευρώπη γενικότερα.
Ο, κατά κόσμον, Αναστάσιος Γιαννουλάτος έφτασε στην Αλβανία για πρώτη φορά το 1991, στα 62 του χρόνια, ως απεσταλμένος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωρίζοντας πως μετά το καθεστώς αθεΐας που είχε επιβάλει και συνταγματικά ο Εμβέρ Χότζα, είχε κατεδαφίσει την δυνατότητα της πίστης των ανθρώπων. Ωστόσο, τόνισε πως πάντα υπάρχει η ελπίδα και θέλησε με μία συμβολική κίνηση τότε, να την μεταλαμπαδεύσει και στον πονεμένο κόσμο της Αλβανίας.
Την πρώτη ημέρα, όπως ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου, όταν πήγε στα απομεινάρια του ορθόδοξου καθεδρικού ναού του Ευαγγελισμού στα Τίρανα, ζήτησε από έναν ηλικιωμένο, που μιλούσε και ελληνικά, να μάθει πως λέγεται στην αλβανική γλώσσα, το Χριστός Ανέστη και είπε σε όλους να ανάψουν ένα κερί. Τότε, όσοι βρέθηκαν εκεί του απάντησαν Αληθώς Ανέστη. Αυτή ήταν η πρώτη συγκλονιστική αποτύπωση για τον Αρχιεπίσκοπο στην Αλβανία, που σήμερα έχει ένα ποσοστό περίπου 22% Ορθοδόξων. Ο κ. Αναστάσιος αναφέρει πως η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία ακτινοβολεί την αγάπη, καλλιεργεί άριστες σχέσεις με ανθρώπους και ηγέτες άλλων εκκλησιών στην χώρα. Μάλιστα τόνισε, ότι είναι κριτήριο ελευθερίας, να δίνεις την αγάπη, χωρίς να περιμένεις ανταπόδοση.
Σήμερα, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας ανασυγκροτήθηκε είναι ζωντανή, έχει δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο ΛΟΓΟΣ, ενώ έχει σπουδαία κοινωνική προσφορά και έργο.
Κληθείς να σχολιάσει το ρόλο του Ισλάμ σήμερα, τόνισε ότι δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και πρόσθεσε πως δεν αντιμετωπίζεται με τανκς και πυραύλους. Οι επαναστατημένες κοινωνίες, συνέχισε, δεν αντιμετωπίζονται με ευχές και γενικότητες, ενώ παρέθεσε το ερώτημα, ποιοι συντηρούν σήμερα τον πόλεμο, ποιοι ετοιμάζουν τα όπλα, ποιοι μετακινούν πληθυσμούς. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία σημείωσε ότι το κενό, που δημιούργησε ο συστηματικός πόλεμος εναντίον του Χριστιανισμού στην Ευρώπη ήρθε να το καλύψει το Ισλάμ, γιατί όλοι εκείνοι που ήρθαν με τον πόνο της προσφυγιάς ήταν κάποτε θύματα αποικιοκρατίας, βρέθηκαν σε μεγάλες πόλεις και ποτέ δεν αφομοιώθηκαν.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, είναι μια προσωπικότητα, που τιμά την Ελλάδα, επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος και αναφέρει πως η συνάντηση τους πριν λίγους μήνες ήταν εγκάρδια, είχαν μια πολύ ουσιαστική επικοινωνία και ο μουσικοσυνθέτης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία στην Αλβανία, στην οποία είχε πραγματοποιήσει μουσική εκδήλωση, το 1988.
Για τη συναυλία που θα πραγματοποιήθηκε χθες, βρέθηκε στα Τίρανα η κόρη του Μαργαρίτα. Στην επιστολή που απέστειλε στις 23 Οκτωβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στον Μίκη Θεοδωράκη, μεταξύ άλλων αναφέρει:
“Προσφιλέστατε κύριε Θεοδωράκη, Με συγκίνηση αναλογίζομαι πάντοτε την συνάντησή μας το παρελθόντα Ιούνιο στην φιλόξενη κατοικίας και Σας ευχαριστώ θερμά για την ευγενική απόφασή Σας,” η ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης να δώσει στα Τίρανα μία συναυλία στις 18 Νοεμβρίου”.
Από την πλευρά του, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης απάντησε στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο:
“Σας ευχαριστώ θερμότατα, γιατί χάρη σε Σας, το έργο μου και η Ορχήστρα που φέρει το όνομα μου, εμφανίζονται μπροστά στους Έλληνες που ζουν στα Τίρανα, αλλά και στο αλβανικό κοινό, για το οποίο έχω πάντα φιλικά αισθήματα. Άλλωστε δεν ξεχάσω ποτέ, την χαρά και την συγκίνηση που ένιωσα όταν μου δόθηκε κάποτε η ευκαιρία να επισκεφτώ την Αλβανία και να παρουσιάσω ο ίδιος τα έργα μου στο κοινό αυτό. Με βαθειά εκτίμηση και αγάπη Μίκης Θεοδωράκης”.
Ο μουσικοσυνθέτης, ο οποίος ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης όπως και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, υπογράφει την πρώτη σελίδα του προγράμματος της συναυλίας, με την αφιέρωση, “Στον Αναστάσιο της καρδιάς μας”.