Σαφή σημάδια νευρικότητας αλλά και προβλεψιμότητας καταδεικνύουν οι τουρκικές κινήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ από τη στιγμή που το γεωτρύπανο της Total, το West Capella, ξεκίνησε τις εργασίες γεώτρησης στο Οικόπεδο 11.
Πέραν της αποστολής πολεμικών πλοίων, αλλά και του «συνήθη ύποπτου», του ερευνητικού σκάφους Barbaros, η Άγκυρα προχώρησε τη Δευτέρα 17 Ιουλίου σε μαζικές δεσμεύσεις περιοχών εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέσω έκδοσης NAVTEX. Συγκεκριμένα, η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση NAVTEX για τέσσερα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ στα νοτιοδυτικά της νήσου, δεσμεύοντας μέχρι τέλος του 2017 τα τεμάχια 4, 5, 6 και 7.
Η NAVTEX 711/17 προβλέπει ότι το Barbaros και τα βοηθητικά πλοία Bravo Supporter και Apollo Moon θα προχωρήσουν σε σεισμογραφικές έρευνες από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2017. Σημειώνεται ότι το Οικόπεδο 6 έχει επίσης παραχωρηθεί στην Κοινοπραξία Eni-Total και η ερευνητική γεώτρηση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2018. Ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η τουρκική αγγελία δεν καλύπτει ούτε το Οικόπεδο 11 αλλά ούτε το 10 που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία της Exxon και της Qatar Petroleum. και 11 στη κοινοπραξία TOTAL-ENI.
Η παρουσία πάντως της γαλλίδας Υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί στην Κύπρο την Τρίτη το απόγευμα, καθώς και η επίσκεψή της σε γαλλική φρεγάτα που βρίσκεται στο νησί καταδεικνύει το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από γαλλικής πλευράς και σε πολιτικό επίπεδο.
[irp posts=”360710″ name=”Γιούνκερ σε Τουρκία: Αν επανέρθει η θανατική ποινή, κλείνει η πόρτα της Ε.Ε.””]
Σε πολιτικό επίπεδο, η Λευκωσία συνεχίζει να κρατά χαμηλούς τόνους, Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν φειδωλός όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πορεία των εργασιών. «Οι έρευνες προχωρούν όπως έχουν σχεδιαστεί» είπε.
Την Τρίτη αναμένεται στο νησί ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου όπου θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα και ο συντονισμός Αθήνας-Λευκωσίας μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά.
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες (όπου πέραν της παρουσίας του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς) ότι η ΕΕ πρέπει να εμφανιστεί πιο πιεστική έναντι της Άγκυρας στο ζήτημα των επεμβατικών δικαιωμάτων της τελευταίας στο νησί.
Την ίδια ώρα, ο τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκέπτεται τα Κατεχόμενα όπου δεν αποκλείεται να συζητήσει τα περί νέου οδικού χάρτη στο Κυπριακό που ο ίδιος αλλά και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν προαναγγείλλει.